Tulák po hvězdách

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Tulák po hvězdách (rozcestník).
Tulák po hvězdách
AutorJack London
Původní názevThe Star Rover
ZeměSpojené státy americké
Jazykangličtina
Žánrfantasy
VydavatelMacmillan Publishers
Datum vydání1915
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tulák po hvězdách (anglicky The Star Rover) je dobrodružný a filosoficko-vědeckofantastický román, který napsal americký autor Jack London v roce 1915. Kniha je zamyšlením nad podstatou života a lidskou svobodou a současně obžalobou americké justice.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Rámcový příběh knihy vypráví v první osobě univerzitní profesor Darrell Standing, který si odpykává v kalifornské věznici San Quentin doživotní trest za vraždu. [1] Vedení věznice se snaží zlomit jeho vůli mučením pomocí samovazby a tzv.svěrací kazajky, plachty, do které je lidské tělo utaženo tak silně, že krom znemožnění pohybu znemožňuje i řádné fungování organismu. Standing záhy zjišťuje, že je v těchto chvílích schopen dostat se do jistých transcendentálních stavů, ve kterých kráčí mezi hvězdami a prožívá zážitky z minulých životů.

Nicméně jsem takto oděn kráčel mezihvězdným prostorem, nadšen vědomím, že jsem se vydal na velkou dobrodružnou pouť a že na jejím konci najdu všechny kosmické vzorce a objasním si nejzazší tajemství vesmíru. V ruce jsem držel dlouhou skleněnou tyčku. Bylo mi uloženo, že se musím koncem této tyčky dotknout každé hvězdy, kolem které půjdu. A věděl jsem s naprostou jistotou, že kdybych vynechal jen jedinou hvězdu, byl bych uvržen do nějaké nesmírné propasti nepředstavitelného a věčného trestu a viny.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Jednotlivé příběhy z minulosti formují styl této knihy. Jedná se o řadu silně napsaných, leč nepropojených a nedokončených okamžiků z různých období a kultur (např. Masakr v Mountain Meadows či příběh vládce starého Egypta). Jednotlivé příběhy mají různou hloubku i styl vyprávění a existuje teorie, že London plánoval napsat knihu o americkém západě a část materiálu použil pro tuto knihu.

Podmínky ve věznici a rovněž pak použití "kazajky" se zakládají na rozhovorech s bývalým odsouzencem Edem Morellem,[1] který byl odsouzen za vlakové loupeže v 90. letech 19. století a ve věznici San Quentin strávil 14 let (1896 - 1908), z čehož 5 let v samovazbě. London bojoval za jeho milost a po jeho propuštění se Ed stal častým návštěvníkem Londonova Beauty Ranche. London se o penologii zajímal na základě zkušenosti z mládí, kdy byl sám během svých toulek několik týdnů ve vězení. Jako úspěšný spisovatel se snažil poukazovat na poměry v amerických věznicích a nápravu justičních omylů.

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

  • Darrell Standing – tímto jménem se pojmenoval autor ve své knize a také hlavní postava která nám vypráví svůj příběh
  • Cecil Winwood – vězeň, který svou intrikou pomohl poslat Darrella Standinga do samovazby
  • Ed Morrell – vězeň ze samovazby
  • Jake Oppenheimer – vězeň ze samovazby

Odkaz v kultuře[editovat | editovat zdroj]

V roce 1984 vydal album Tulák po hvězdách český zpěvák Petr Rezek. Titulní píseň alba je cover-verzí písně Billieho Hughese Martin Eden, která vznikla pro italsko-německý televizní seriál z roku 1979 na motivy jiného z románů Jacka Londona, Martin Eden.[2]

Londonův román použila v roce 2018 jako námět pro své album Tulák po hvězdách česká rocková skupina Progres 2.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SODOMKOVÁ, Kristýna. Jack London, Tulák po hvězdách, inspirace a filosofický obsah. , 2014 [cit. 2022-07-02]. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta. Vedoucí práce Mgr. Alice Sukdolová, Ph.D.. Dostupné online.
  2. https://budejovice.rozhlas.cz/odkud-prisel-tulak-po-hvezdach-7752156