Tubular Worlds

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tubular Worlds
VývojářCreative Game Design
VydavatelDongleware Verlags GmbH
PlatformyMS-DOS
Macintosh
Amiga
Datum vydání1994
Žánrvesmírná střílečka
Herní módysingleplayer, multiplayer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tubular Worlds je videohra typu vesmírná střílečka z roku 1994 vytvořená vývojářskou skupinou Creative Game Design a distribuovaná německou společností Dongleware Verlags GmbH pro platformy MS-DOS, Amiga a Apple Macintosh.[1] Bylo možné ji hrát samostatně či souběžně ve dvou hráčích.[2] V módu pro dva hráče musel každý z nich použít jiné vstupní zařízení, jeden např. klávesnici a druhý joystick nebo myš.[1]

Jedná se o horizontálně skrolovací 2D střílečku, kde hráč ovládá kosmickou raketku pohybující se zleva doprava a bojující s množstvím různorodých nepřátel, přičemž sbírá všelijaké zbraně. Krajina není vidět z boku (jako např. u podobné hry R-Type), ale shora. Prostředí je rozděleno do čtyř světů, každý z nich pak ještě do čtyř sekcí s finálním bossem na konci.[2] Mezi zbraně patří červené, modré, zelené střely, částečně naváděné rakety a ochranný satelit proti nepřátelům, kteří se dostali příliš blízko.

Hra má vysokou obtížnost, ke zničení raketky stačí jeden zásah od nepřátel. Přitom také hráč přijde o všechny nastřádané zbraně.[1] Celkem jsou k dispozici 3 životy, další je možné nalézt v průběhu hry nebo obdržet po sesbírání 100 kuliček vypadlých z nepřátel.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c PROVAZNÍK, Václav. Tubular Worlds - recenze. Excalibur. Září 1994, čís. 31, s. 11. 
  2. a b ANASTASOV, Andrej. Tubular Worlds - recenze. Score. Srpen 1994, roč. 1, čís. 8, s. 22. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]