Trnové

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trnové
Poloha
Souřadnice
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Trnové
Trnové
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trnové je městská část Žiliny. Leží asi 5 km jihovýchodně od města. Sousedí se Žilinou, na východě s městskou částí Mojšova Lúčka a s obcemi Stráňavy, Višňové a Rosina. Žije zde 2 555 obyvatel (k 31. březnu 2017 ).

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Vzpomíná se v roce 1393 jako Possessio Tarn (državy Trnové). Z tohoto období je i název Tharnow, z roku 1474 Thernowe a 1598 Trnowe a od roku 1951 Trnové u Žiliny. Obec patřila pod lietavské panství. Obyvatelstvo se zabývalo chovem ovcí, včelařením a hrnčířstvím. Obec používala nedatovanou pečeť, uprostřed měla jednopatrovou kostelní věž s baňatou střechou ukončenou hrotem. V 18. století měla 56 domů a 423 obyvatel a v 20. století už 432 domů a 1936 obyvatel. V roce 1970 se připojila k Žilině.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Původní řadová vesnice se rozkládala podél cesty a potoka Trnovka. Později v horní části přibyla i druhá ulice a vytvořila se souvislá zástavba. Řadová výstavba pokračovala z obce podél silnice vedoucí do Žiliny a v trnovské části Rosinky se rozšířila na ucelenější zástavbu. Výstavba pokračuje v celé městské části, ale v Rosinkách je nejvíce žádaná. Mezi Žilinou a městskou částí Trnové je souvislá zástavba - část Rosinky (906 obyvatel), která se táhne blízko městské části Vlčince (0.5 km). Mnozí lidé si už ani nepamatují kudy vede hranice mezi částmi Trnové a Rosinky.

Vybavenost[editovat | editovat zdroj]

V Trnovém je základní škola, kulturní dům, památník obětem války, dřevěný Kostel sv. Jiří, Kostel sv. Cyrila a Metoděje a jako bývalá obec má i vlastní hřbitov. V kulturním domě je umístěna pobočka Žilinské knihovny. Trnové se v druhé polovině 17. století oddělilo od Višňového a stalo se filiální částí obce Rosina. Od 1. července 2003 je Trnové samostatná římskokatolická farnost.

Památky[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnější historickou památkou je dřevěný kostel. Gotický Kostel svatého Juraje je nejzápadněji situována dřevěná sakrální stavba na Slovensku. Stojí uprostřed hřbitova a tvoří s okolní přírodou velmi krásný harmonický celek. Kostel sv. Juraje byl postaven na přelomu 15. a 16. století, v období pozdní gotiky.

Rozvojové aktivity[editovat | editovat zdroj]

1. března 2010 v Trnovém a Rosinkách začala výstavba kanalizace, konec výstavby byl naplánován na 29. února 2012. Celkové náklady na stavbu byly plánovány v hodnotě 6 297 185,15 €. Projekt byl financován z Fondu soudržnosti Evropské unie .

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Městskou hromadnou dopravu zajišťuje Dopravní podnik města Žiliny sro, autobusovou linkou číslo 24 v pracovních dnech i během víkendu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Trnové na slovenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]