Tržnice (Olomouc)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Olomoucká tržnice
Současný stav tržnice
Současný stav tržnice
Účel stavby

komerční budova

Základní informace
Výstavba1899
Materiálcihla
Další majiteléVýstaviště Flora Olomouc
Poloha
AdresaOlomouc, ČeskoČesko Česko
UliceKateřinská
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky101939 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Olomoucká tržnice je cihlová budova v centru města Olomouc v Kateřinské ulici. Budova a přilehlý areál slouží jako městská tržnice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tržnice vznikla jako historický areál s multifunkčním účelem. Sloužila především jako prodejní místo pro místní trhovce. Budova byla postavena v roce 1899 pod vedením architekta Viktora Madera. Tradičně se v prostorách tržnice konají venkovní zelnářské a květinové trhy.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Tržnici měl dlouhodobě pronajatou podnikatel Richard Morávek a jeho společnost Hopa, která odkoupila budovu tržnice (nikoliv však pozemky okolo).[1] V roce 2007 byl zpracován architektonický projekt studiem Knesl a Kynčl na zakázku společnosti Obchodní centrum Olomouc, vlastněnou Richardem Morávkem.[2] V roce 2019 ji Richard Morávek prodal Pavlu Širokému. Od roku 2022 se o prostor i konání trhů po dlouhodobě neúspěšném koncesním řízení stará příspěvková organizace města Výstaviště Flora Olomouc. Součástí jsou každotýdenní trhy prodejců ovoce a zeleniny.[3] Připravované změny řeší komplexně i zástupci akademické obce, mimo jiné studenti architektury z Brna. V roce 2023 proběhl architektonický dialog iniciovaný městem Olomouc, do kterého se zapojili studenti architektury z ČVUT v Brně.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MIKEL, Jakub. Stará olomoucká tržnice láká podnikatele, město chystá novou smlouvu. iDNES.cz [online]. 2020-11-16 [cit. 2024-03-14]. Dostupné online. 
  2. tržnice olomouc | KneslKynčl. knesl-kyncl.com [online]. [cit. 2024-03-14]. Dostupné online. 
  3. VRÁNOVÁ, Magda. Selské trhy na tržníci Olomouc [online]. [cit. 2024-02-26]. Dostupné online. 
  4. Architekti a Olomoučané přemýšleli nad areálem tržnice. Olomouc.eu, oficiální informační portál [online]. 2023-11-06 [cit. 2024-03-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]