Tongkonan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tongkonany v muzeu Ne'Gandeng

Tongkonan je typ reprezentačního rodového sídla, které staví Toradžové na ostrově Sulawesi. Patří mezi rumah adat, jak se v Indonésii nazývají památky předkoloniální architektury.

Dům je postaven na sloupech z tvrdého dřeva, které obyvatele chrání před zvěří. Má obdélníkový půdorys, který je obvykle orientován severojižním směrem. Rozměrná sedlová střecha je zhotovena z bambusu a ratanu a má výrazně prodloužené štíty, které jí dávají tvar lodi. Stěny jsou zdobeny řezbami a malbami, ve štítě jsou zavěšeny buvolí rohy symbolizující blahobyt. Prkna se tradičně spojovala systémem pero a drážka, avšak na novějších stavbách se již používají hřebíky a někdy i pozinkovaný plech jako střešní krytina.[1] V sousedství domu stojí rodinná sýpka na rýži zvaná alang.

Stavba plnila pro rodinu především společenskou funkci, její název je odvozen od slova tongkon, tzn. „sedět“.[2] Toradžové patří k etnikům, která Claude Lévi-Strauss označil jako sociétés à maison (společenství založená na domech). Budova je odznakem společenského postavení a existují tři kategorie: tongkonan layuk pro náčelníka, tongkonan pekaindoran pro jeho blízké příbuzné a tongkonan batu pro širší rodinu. Prostým Toradžům jsou pak určena skromnější obydlí zvaná banua. Tongkonan je podle tradičního náboženství Aluk Todolo zmenšeným modelem vesmíru a odehrávají se v něm rituály spojené s kultem předků.[3] Podle pověsti první dům postavil stvořitel Puang Matua a podoba střechy odkazuje k lodím prvních osadníků, kteří připluli na Sulawesi.

Tongkonany se nacházejí především v oblasti Tana Toraja v hornatém vnitrozemí indonéské provincie Jižní Sulawesi a jsou vyhledávanou turistickou atrakcí. Mladá generace však již dává přednost bydlení v moderních domech a tongkonany udržuje jen z prestižních důvodů (prodat nebo zastavit dům po předcích je podle místní morálky vážným prohřeškem).[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Toraja Traditional House with Rich Meanings [online]. Local Guide Indonesia [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  2. South Sulawesi Wooden Houses [online]. Borneo Houses [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  3. An overview of Toraja Houses [online]. Rethinking the Future [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 
  4. Toraja Settlement: Toward Unesco World Heritage Nomination [online]. Binus University [cit. 2023-09-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]