Toner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černý toner
Barevný toner

Toner je černý nebo jinak barevný prášek, jehož nejobvyklejší barvy jsou CMYK: Cyan – azurová, Magenta – purpurová, Yellow – žlutá a Key – černá. V přeneseném významu pak slovo toner označuje také vyměnitelnou tiskovou kazetu (zásobník), obsahující tento prášek. V obou případech se jedná o tiskový spotřební materiál. Původně se pro výrobu prášku používal nejvíce uhlík s pigmentovou příměsí, nyní se obvykle používají různé druhy polymerů. Tonerový prášek plní funkci barviva v laserových tiskárnách a kopírkách při tisku na papír, nebo jiná podporovaná média. Součástí tonerové kazety může být i selenový válec. Pokud válec není součástí kazety, je nutné ho měnit zvlášť pokaždé, když výtisky začnou být rozmazané nebo jinak nekvalitní. Základním principem tisku pomocí toneru je možnost jej elektrostaticky nanášet na nosné médium a poté jej zapéci v takzvané zapékací jednotce pomocí tlaku a vysoké teploty (120° – 180 °C). Ve starších laserových tiskárnách nebyly používány tonerové kazety, místo toho byl toner nasypán uživatelem z láhve do nádrže ve stroji.

Typy tonerů[editovat | editovat zdroj]

Na trhu existují tři typy tonerů z hlediska jejich původu:

  1. Originální tonery vyrábí sami výrobci tiskáren, kteří v rámci svých recyklačních programů vykupují použité tonery zpět.
  2. Alternativní (kompatibilní) tonery jsou náplně, které jsou kompatibilní s daným typem tiskárny, ale vyrábí je třetí strana.
  3. Repasované tonery představují minimálně jednou použité kazety, které jsou znovu naplněny, zapečetěny a otestovány.

Skladování tonerů[editovat | editovat zdroj]

Tonery je možné skladovat při dodržení určitých podmínek i několik let.

  1. Uchovávejte tonery při pokojové teplotě a chraňte před slunečním zářením.
  2. Skladujte tonery ve vodorovné poloze.
  3. Toner vybalte z originálního obalu až těsně před instalací do tiskárny.
  4. Neodklápějte kryt optického válce.
  5. Nedotýkejte se optického válce.

Ekologická likvidace[editovat | editovat zdroj]

Každý rok se vyhodí zhruba 500 milionů cartridgí na skládky s nebezpečným odpadem bez možnosti recyklace.[1] Během výrobního procesu tonerové kazety jsou spotřebovány přibližně 3 litry ropy.[1]

Tonery spadají do kategorie nebezpečného odpadu, není tedy možná jejich běžná likvidace (spalováním nebo uložením na skládky). Obvyklé u kvalitních dodavatelů je, že prázdné náplně ekologicky zlikvidují, nebo je odeberou případně vykoupí k renovaci. Renovaci bohužel není možné provést u všech typů náplní a nezbývá než cartridge zlikvidovat. V některých případech, zvláště jedná-li se o nekvalitního renovátora, může použitím takto renovovaného toneru dojít k nevratnému poškození jiných částí tiskového stroje. Toto poškození se obvykle projevuje nekvalitním tiskem a je nutná výměna poškozených částí a vadné tonerové náplně. V České republice existují společnosti, které prázdné náplně převezmou nebo dokonce vykoupí. Pokud nedojde k poškození samotného těla originálního toneru, je možné je renovovat prakticky neomezeně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Archivovaná kopie. www.agreenerrefill.com [online]. [cit. 2014-01-27]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-02-06. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu toner na Wikimedia Commons
  • Slovníkové heslo toner ve Wikislovníku
  • sbernybox.cz – sběrný box na použité cartridge a tonery z tiskáren I ZDARMA
  • Sbírej toner – charitativně zaměřený projekt na sběr a recyklaci použitých tonerů