Tommy Shelby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cillian Murphy na světové premiéře 2. série Peaky Blinders

Thomas Shelby OBE DCM MM MP je fiktivní postava a hlavní hrdina britského dobového kriminálního dramatu Gangy z Birminghamu. Hraje ho Cillian Murphy, který za ztvárnění postavy získal cenu Irish Film & Television Award a National Television Award. Postava získala uznání kritiky.

Postava je představena jako veterán s posttraumatickou stresovou poruchou z první světové války z rodiny s romským původem, jejíž gang Peaky Blinders působí hlavně v Birminghamu.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli mnoho postav v sérii je založeno na skutečných historických osobnostech, většina je zcela smyšlená. Scenáristou je Steven Knight.[1] Tommy Shelby pochází z romské rodiny se sídlem v Birminghamu. Murphy proto trávil čas s Romy, aby se připravil na roli.[2] Shelby je veteránem z první světové války a v důsledku svých zážitků z války trpí posttraumatickou stresovou poruchou, což je opakujícím se tématem celé série. Shelbyho charakteristický účes se stal po odvysílání seriálu velmi populárním.[3]

Život před dějem seriálu[editovat | editovat zdroj]

Thomas Michael Shelby se narodil v Birminghamu v Anglii kolem roku 1890 do irské kočovné romské rodiny, vyrostl ve čtvrti Small Heath v Birminghamu. Thomas byl druhým z 5 dětí Arthura Shelby Seniora a Marthy Shelby. Chodil ve svých 20 letech s Gretou Jurossi, ženou italského původu, která však zemřela na tuberkulózu. Jeho zkušenosti jako nadrotmistr z první světové války vedly k tomu, že utrpěl PTSD.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tommy Shelby na anglické Wikipedii.

  1. Is Peaky Blinders a true story? Was Tommy Shelby real? How historically accurate is the BBC drama?. Radio Times [online]. 2019-12-10 [cit. 2023-11-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-12-10. 
  2. Cillian Murphy lived with gypsies to prepare for new drama Peaky Blinders. Entertainment.ie [online]. 2020-09-15 [cit. 2023-11-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-09-15. 
  3. PSA: Cillian Murphy, The Man Who Plays Tommy Shelby Himself, Hates That Damn Hair Cut. GQ [online]. 2020-05-18 [cit. 2023-11-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-05-18.