Tobolka (léková forma)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tobolky

Tobolka (lat. capsula) je dutá léková forma většinou ze želatiny, různé velikosti, která plní funkci obalu k plnění tuhých nebo lipofilních léčivých látek nebo roztoků. Jsou vejčitého, kulovitého, válcového nebo jiného tvaru. Jsou bezbarvé nebo barevné, popřípadě průhledné. Aplikují se orálně nebo rektálně.

Rozdělení[editovat | editovat zdroj]

Měkké tobolky[editovat | editovat zdroj]

Jsou lékové formy různého tvaru a pevností želatinové stěny, která tvoří obal ze želatinové hmoty, ve chvíli kdy dochází k plnění dávkovaného lipofilního léčiva. Obal je tvořený z jedné části. Podávají se rektálně nebo orálně. Kapaliny se uzavírají přímo, pevné látky se obvykle rozpustí nebo dispergují ve vhodné pomocné látce. Příklad: omega 3 mastné kyseliny.

Tvrdé želatinové tobolky[editovat | editovat zdroj]

Tvoří je dvě duté válcové části, které do sebe zapadají. Do užší části se naplní léčivo, které se uzavře širší částí. Příklad: připravované tobolky v lékárně, např. s methioninem.


Enterosolventní tobolky[editovat | editovat zdroj]

Tobolky se zpožděným uvolňováním, které odolávají působení žaludeční šťávy a uvolňují léčivou látku ve střevní tekutině. Obvykle se připravují naplněním tobolek granulemi nebo částicemi s enterosolventním obalem nebo se mohou připravit z měkkých nebo tvrdých tobolek s enterosolventním obalem. Příklady: omeprazol, enzymy slinivky břišní.

Tobolky s řízeným uvolňováním[editovat | editovat zdroj]

Tvrdé nebo měkké tobolky, jejichž obsah nebo obal, nebo obojí obsahují pomocné látky, nebo jsou vyrobeny postupem umožňujícím řídit rychlost, místo nebo čas uvolnění léčivé látky. Příklad: aminofylin s postupným uvolňováním, ambroxol s postupným uvolňováním.

Velikosti tobolek a jejich jmenovitý objem[editovat | editovat zdroj]

velikost 00 0 1 2 3 4
sypký materiál (ml) 0,93 0,68 0,50 0,37 0,28 0,21
tekutina (ml) 0,84 0,62 0,45 0,33 0,25 0,19
Celkový objem kapsle 1,16 0,81 0,59 0,45 0,33 0,25

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Tobolky se vyrábějí ze želatinové hmoty, ta je dobře rozpustná v trávicím traktu. Mohou se ale vyrábět i z jiných látek. Tobolky svůj obsah zpravidla uvolní v průběhu 2 až 3 minut. Charakter želatinového obalu se ovlivní poměrem želatiny, glycerinu a obsahu vody.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]