The Rainbow

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Rainbow
Původní názevThe Rainbow
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Délka113 minut
Žánrdrama
NámětD. H. Lawrence
ScénářKen Russell
Vivien Russell
RežieKen Russell
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSammi Davis
Paul McGann
Amanda Donohoe
Christopher Gable
David Hemmings
Glenda Jackson
ProdukceKen Russell
HudbaCarl Davis
KameraBilly Williams
StřihPeter Davies
Výroba a distribuce
Premiéra1989
DistribuceColumbia TriStar Home Video
The Rainbow na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Rainbow je britská filmová adaptace románu D. H. Lawrence Duha. Natočil ji známý kontroverzní britský režisér Ken Russell v roce 1989. Snímek trvá 113 minut a pro otevřeně erotické scény byl ve většině států promítán pouze divákům starším osmnácti let.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Film se odehrává na přelomu 19. a 20. století a vypráví příběh mladé velšské dívky Ursuly Brangwen (Sammi Davis), která se v dětství marně snažila chytit duhu a stále směřuje za uspokojením svých snů, jak to jen jde. Pochází z movité rodiny, ale ráda by se živila sama. Nastupuje jako učitelka do přeplněné londýnské školy, kde je konfrontována s tvrdou realitou.

Složité je i její sexuální dospívání. Nejprve ji svede její učitelka tělocviku Winifred (Amanda Donohoe), která se jí snaží znechutit lásku k mužům. Ursula však Winifred seznámí se svým bohatým strýcem Henrym (David Hemmings) a nevěřícně sleduje, jak Winifred svede tentokrát Henryho a zanedlouho se za něj provdá. Ursula se zamiluje do mladého důstojníka polského původu Antona Skrebenského (Paul McGann), jenž ji i učiní ženou. Jeho naléhání po svatbě však oslyší, vztah ukončí a vydá se za dalším hledáním životního štěstí.

V hlavních rolích[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]