The Cat Empire

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o hudební skupině. Další významy jsou uvedeny na stránce The Cat Empire (rozcestník).
The Cat Empire
The Cat Empire při živém vystoupení v roce 2007
The Cat Empire při živém vystoupení v roce 2007
Základní informace
PůvodAustrálie Melbourne, Austrálie
Žánryrock, ska, jazz, reggae
Aktivní roky1999 – současnost
VydavateléElektra Records
Rhino Records
Webthecatempire.com
Současní členové
Ollie McGill
Ryan Monro
Felix Riebl
Harry James Angus
Will Hull Brown
Jamshid Khadiwhala
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Cat Empire je hudební skupina o šesti členech pocházející z australského Melbourne. V kapele vystupují perkusionista a zpěvák Felix Riebl, trumpetista a zpěvák Harry James Angus, baskytarista Ryan Monro, klávesista Ollie McGill, bubeník Will Hull Brown a DJ Jumps, vlastním jménem Jamshid Khadiwhala. Kapelu doprovází dechová sekce The Empire Horns.

Jejich hudba se pohybuje v mnoha žánrech – od ska, reggae, jazzu po latinskoamerickou hudbu. Hraje ve složení perkuse-bicí, basa, gramofony, klávesy a trubka (+ hostující dechová sekce). Absence kytary vytváří neotřelý zvuk, který je podtržen hlasem Felixe Riebla.

The Cat Empire byli založeni v roce 1999 jako melbournská jazzová kapela The Jazz Cat, na konci roku 2001 vydali singl „Feline“, o rok později se objevuje deska The Sun, kterou kapela prodávala pouze v průběhu jedné ze svých koncertních šňůr. V roce 2003 vydává regulérní desku nesoucí název The Cat Empire, za rok pak DVD On the Attack, v roce 2005 následuje druhé album Two shoes a v roce 2006 Cities.

Jsou spolu přes 17 let, vydali sedm studiových alb. V australských žebříčcích bodovalo jejich druhé album Two Shoes, první album The Cat Empire bylo 3 x vyhlášeno platinovým a výborně si vedlo i album Steal the Light z roku 2013. Na jaře roku 2016 vydala kapela své doposud poslední album Rising With The Sun, které si vedlo výborně ve světových žebříčcích (například #1 v Austrálii, #9 v České republice).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]