The Advocate

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
The Advocate
Základní informace
Datum založení1967
Jazykangličtina
ŽánrLGBT magazine
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Klíčové osoby
EditorMatthew Breen
Odkazy
ISSN0001-8996 a 2158-2149
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

The Advocate je americký měsíčník pro homosexuální komunitu. Byl založen v roce 1967 a je nejstarším časopisem pro gay, lesbickou, bisexuální a transgenderovou komunitu ve Spojených státech amerických.
Webová stránka časopisu obsahuje přibližně třicet procent obsahu tištěného čísla a je denně obnovována.

Historie[editovat | editovat zdroj]

The Advocate vyšel poprvé jako místní informační buletin vydávaný aktivistickou skupinou PRIDE (z angl. Personal Rights in Defense and Education) v Los Angeles v Kalifornii. Vydání tohoto bulletinu bylo vyvoláno policejním zásahem v baru pro homosexuální komunitu Black Cat. Původní název byl The Los Angeles Advocate. V roce 1969 noviny změnili své jméno na The Advocate a byly distribuovány celonárodně.
Roku 1974 noviny koupil investiční bankéř ze San Franciska David Goodstein a ten noviny změnil na národní zpravodajský časopis o událostech, které byly důležité pro homosexuální a trnasgenderovou komunitu a jež pojednávaly o hnutí za práva homosexuálů, o umění a o kultuře. Goodstein rovněž snížil množství reklamy orientované na homosexuály a přitáhl sponzory z hlavního proudu.
Goodstein a dr. Rob Eichberg vytvořili rovněž ediceshopy, které měly cvičit v sebepřijetí a toleranci a v povědomí o homosexuální komunitě.
Goodstein zemřel v roce 1985 a krátce po jeho smrti se časopis změnil co do velikosti (získal standardní velikost časopisu). V roce 1992 přestal časopis zveřejňovat sexuálně explicitní reklamy. Na podobu časopisu měly vliv i různé akvizice a spojení. Časopis nyní vydává LPI Media divize americké televizní sítě here!, která se zaměřuje na homosexuální a transgenderovou komunitu.
V roce 2010 společnost Here Media spojila distribuci The Advocate a časopisu Out.

Přispěvatelé[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Hogan, Steve and Lee Hudson (1998) Completely Queer: The Gay and Lesbian Encyclopedia. New York, Henry Holt. ISBN 0805036296
  • Tobin, Kay and Randy Wicker (1972). The Gay Crusaders. New York, Paperback Library. LOC 79-187694.
  • STREITMATTER, Rodger. Unspeakable: The Rise of the Gay and Lesbian Press in America. Boston: Faber and Faber, 1995. Dostupné online. ISBN 0571198732. 
  • THOMPSON, Mark, ed. Long Road to Freedom: The Advocate History of the Gay and Lesbian Movement. New York: St. Martin's Press, 1994. Dostupné online. ISBN 0312131143. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]