Texas (hudební skupina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Texas
Základní informace
PůvodGlasgow, Skotsko
Žánryalternative rock, pop rock
Aktivní roky1986–současnost
VydavateléMercury, Vertigo, PIAS, BMG
Webhttp://www.texas.uk.com
Současní členové
Sharleen Spiteri
Ally McErlaine
Johnny McElhone
Eddie Campbell
Tony McGovern
Cat Myers
Dřívější členové
Stuart Kerr
Richard Hynd
Neil Payne
Ross McFarlane
Michael Bannister
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Texas je hudební skupina ze skotského města Glasgow, hrající pop, blues rock a blue-eyed soul. Kapelu založil v roce 1986 Johnny McElhone, který dříve působil ve formacích Altered Images a Hipsway. Ostatními členy kapely jsou Sharleen Spiteri (zpěv a kytara), Tony McGovern (kytara, zpěv), Alistair Manson McErlaine (kytara), Johnny McElhone (basskytara), Eddie Campbell (klávesy), Michael Bannister (klávesy), Neil Payne (bubny). Jméno kapely je převzato z filmu Wima Wenderse Paris, Texas.[1] Svůj debut měli na půdě univerzity v Dundee v dubnu roku 1988. Následující rok vydala kapela své první album Southside s hitem „I Don't Want a Lover“, které kapelu katapultovalo na přední pozice světových hitparád. Za dobu existence se prodalo více než 38 milionů kusů alb skupiny Texas.[1]

Ku příležitosti 25. výročí existence[p 1] si kapela připravila kompilační album Texas 25, jež vyjde 16. února 2015. Na nahrávání se podílela hudební formace Truth & Soul. Na desce se objeví osm starých nově nahraných hitů a čtyři novinky.[1] Jednou z nich je i singl „Start a Family“, jenž vyšel 6. ledna 2015 a k němuž se plánuje i videoklip s Alanem Rickmanem v hlavní roli.[2]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Alba[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Kapela oslavila pětadvacáté výročí, ačkoliv v tu dobu uběhlo od jejího založení téměř 30 let. Členové tak nepočítají období mezi lety 2005–2009, kdy probíhala dočasná pauza.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c BEZR, Ondřej. AUDIO: Kapela Texas slaví, natočila novinky a předělala hity [online]. iDnes.cz, 2015-01-09 [cit. 2015-01-12]. Dostupné online. 
  2. LEE, Ben. Texas unveil new single 'Start a Family' [online]. Digital Spy, 2015-01-06 [cit. 2015-01-12]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]