Taras Borovok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Taras Borovok
Základní informace
Narození1. ledna 1973 (51 let)
Kyjev, Ukrajina
Žánryfolk, pop
PovoláníPlukovník, filmový režisér, producent, písničkář, hudební producent, kytarista
Nástrojekytara
Významná dílaBayraktar (píseň)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Taras Borovok (ukrajinsky: Тарас Боровок) je ukrajinský plukovník, filmový režisér, producent, zpěvák a skladatel. Jeho vlastenecká píseň „Bayraktar“, vydaná 1. března 2022 v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, se stala světově proslulou.[1]

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Po uvolnění z armády v roce 2006 pracoval Borovok jako televizní moderátor a filmový producent. Jeho život se změnil 24. února 2022 se začátkem ruské okupace, kdy byl povolán do armády a začal pracovat v Komunikačním centru Pozemních sil Ukrajiny.[2]

V rozhovoru pro turecký tisk Borovok řekl: „Vedeni Ukrajinských Ozbrojených sil vědelo o mém tvůrčím nadání, a proto jsem byl požádan, abych připravil video o tureckém dronu Bayraktaru TB2, který naší armádě hodně pomohl na bitevním poli.[3] Myslel jsem, že nejlepší by bylo napsat o tom písničku. Složil jsem melodii a během chvilky vymyslel text. Píseň byla hotova za 2 hodiny."[4]

Taras později vydal alternativní verze své písně: remix ukrajinského DJ Andrije Muzona (ukrajinsky: Андрій Музон), a mashup ve spolupráci s francouzskou zpěvačkou a skladatelkou Liz Šettnerovou.[5] Díky této umělecké spolupráci s Lisou se Taras Borovok stal známým ve Francii.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Taras Borovok na anglické Wikipedii.

  1. Armed with just a guitar, meet the man helping Ukraine resist Russia [Bayraktar: Je vyzbrojen pouze kytarou. Seznamte se s mužem, který pomáhá Ukrajině vzdorovat Rusku]. euronews [online]. 2022-05-23 [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Jego "Bayraktar" stał się hitem i symbolem oporu. Ukraiński artysta o walce z "ruskimi trollami" [Jeho „Bayraktar“ se stal hitem a symbolem odporu. Ukrajinský umělec o boji proti „ruským trollům]. TVN24 [online]. [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (polsky) 
  3. CUMMING, Ed. The game-changing Turkish drones tormenting the Russians [Turecké bezpilotní letouny, které mění hru, mučí Rusy]. The Telegraph. 2022-05-16. Dostupné online [cit. 2022-06-10]. ISSN 0307-1235. (anglicky) 
  4. HABER, Hava. Bayraktar şarkısını yapan Ukraynalı müzisyen Taras Borovak konuştu: Şarkıyı 2 saatte yazdım [Taras Borovak, ukrajinský hudebník, který vytvořil píseň Bayraktar, řekl: Píseň jsem napsal za 2 hodiny] [online]. 2022-03-20 [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (turecky) 
  5. LOBO, El. Taras Borovok et Liz Schettner composent pour l'Ukraine [Taras Borovok a Liz Schettner tvoří pro Ukrajinu] [online]. [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (francouzsky) 
  6. Composée par une Lotoise, une chanson pour l'Ukraine devient un hymne de résistance [Píseň pro Ukrajinu, kterou částečně složila dívka z francouzského jihozápadu, se stává hymnou odporu]. ladepeche.fr [online]. [cit. 2022-06-10]. Dostupné online. (francouzsky)