Syntetický diamant

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Syntetický neboli laboratorně vytvořený diamant (dále také lab-grown diamant, LG diamant, LGD, diamant laboratorního původu, laboratorní nebo umělý diamant) je diamant cíleně vytvořený člověkem v kontrolovaném technologickém procesu v laboratoři (na rozdíl od přírodních diamantů, které vznikají geologickými procesy a získávají se těžbou z primární horniny nebo ze sekundárních náplavů na plážích, na mořském dně či v řekách).[1]

Ve většině parametrů se diamanty přírodního i laboratorního původu naprosto shodují. V obou případech jde o pravé diamanty (na rozdíl od různých napodobenin diamantu). Mají stejné složení, tvrdost i další fyzikální a optické vlastnosti. Liší se pouze místem vzniku a délkou a způsobem krystalizace, případně stářím.[2]

První pokusy o vytvoření umělého diamantu proběhly již v 19. století.[3] Prvenství není jednoznačné. První úspěch bývá připisován Henrimu Moissanovi (1893/4),[4] jiné zdroje za prokazatelný považují až pokus společnosti General Electric (GE) v roce 1954.[5] Další výzkum přinesl v současnosti dvě nejpoužívanější metody výroby umělých diamantů: HPHT a CVD.[6] Umělé diamanty se dnes využívají k mnoha účelům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První krok k laboratorní výrobě diamantu učinil Antoine Lavoisier, který roku 1797 zjistil, že krystalická mřížka diamantu odpovídá krystalické struktuře uhlíku.[7] Tento objev odstartoval první pokusy o člověkem řízenou výrobu diamantů. V letech 1879 až 1928 se objevilo několik nepotvrzených prohlášení o úspěšné laboratorní výrobě diamantů. Francouzský chemik Henri Moissan roku 1893 provedl experiment, při němž ve speciální peci nechal na uhlík působit vysoký tlak a vysokou teplotu (3,500 °C), čímž simuloval podmínky vzniku diamantů v přírodě. Údajně se mu podařilo vytvořit mikroskopické syntetické diamanty.[8] Na jeho práci navazují moderní metody výroby diamantů.

Ve 40. letech 20. století na výzkumu cílené výroby diamantů pracovaly týmy v USA, Švédsku a SSSR. Prokazatelné prvenství se nejčastěji připisuje společnosti General Electric (GE), která ve 40. letech spustila tzv. Project Superpressure. Kvůli druhé světové válce byly ale práce přerušeny a úspěch přišel až v prosinci 1954.[9] Chemik H. Tracy Hall se stal tvůrcem prvního reprodukovatelného procesu umělé výroby diamantů.

Technologie výroby[editovat | editovat zdroj]

Existuje několik metod výroby LG diamantů: kromě nejrozšířenějších HPHT (high pressure and high temperature – vysoký tlak a vysoká teplota) a CVD (Chemical Vapor Deposition – chemická depozice z plynné fáze) se výjimečně používá také explozivní výroba (tvorba detonačních nanodiamantů) a sonikace grafitových roztoků (použití silného ultrazvuku). Metody HPHT a CVD pracují s malým kusem diamantu, který funguje jako zárodečný krystal. Laboratorní výroba diamantů je relativně levná, ve srovnání s těžbou přírodních diamantů je podstatně jednodušší a vyžaduje nižší spotřebu energie.[10]

HPHT[editovat | editovat zdroj]

Z původních pokusů a ze simulace podmínek přírodního vzniku diamantů vychází stále nejpoužívanější metoda HPHT (high pressure and high temperature – vysoký tlak a vysoká teplota).[11] Je oblíbená zejména pro relativně nízkou cenu. Používá se při ní tlak cca 5 GPa (50 kbar) a teplota 1500 °C. K vytvoření těchto podmínek se používají 3 různá zařízení: pásové, krychlové a s dělenými koulemi (BARS).

CVD[editovat | editovat zdroj]

Metoda chemické depozice z plynné fáze se začala vyvíjet v 80. letech 20. století. Její výhodou oproti HPHT metodě, která se hodí pro masovější produkci, je její variabilita a relativní jednoduchost. Metoda CVD proto převažuje za účelem výzkumu.[12]

Zárodečný krystal roste v reaktoru naplněném směsí specifických plynů bohatých na uhlík za použití mikrovlnného záření.[13] Při této metodě se dosahuje nižších teplot, pouze 800–1200 °C. Výsledkem jsou ploché, kubické, tabulkové krystaly.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Umělé diamanty se s diamanty přírodního původu shodují téměř ve všech ohledech. Mají stejné optické, fyzikální i chemické vlastnosti[14] – složení (oba tvoří uhlík), tvrdost (10 na Mohsově stupnici), křehkost, dokonalou štěpnost i předpoklady pro kvalitu brilance, třpytu a lesku. V obou případech jde o pravé diamanty. K jejich rozpoznání je třeba pokročilé testování ve speciálních gemologických laboratořích.[15]

Liší se pouze způsobem vzniku: lab-grown diamanty vznikají při kontrolovaném procesu v laboratoři, přírodní diamanty vznikají v nekontrolovaném procesu v hlubinách zemské kůry. Díky kontrolovanému procesu vzniku je možné docílit dokonalé čistoty a vnitřní struktury, jichž dosahuje jen minimum diamantů přírodního původu.

Další významný rozdíl je v ceně: umělé diamanty jsou v průměru cca o 30 % levnější než přírodní diamanty, v některých případech je rozdíl v ceně stejně velkého drahokamu až 70 %.

HPHT i CVD diamanty mohou být broušeny a dají se vyrobit v nejrůznějších barvách: kromě čiré také ve žluté, hnědé, modré, zelené, oranžové i červené. Některé lab-grown diamanty dokonce mění barvu při vystavení různým světelným nebo tepelným podmínkám.[16]

Užití[editovat | editovat zdroj]

Přestože mediální pozornost přitahují zejména lab-grown diamanty používané ve šperkařství, největšího užití mají v průmyslových oborech. Od nich také vycházely první impulzy ke snahám o cílené vytvoření diamantů člověkem. Pro využití v průmyslu totiž velmi dobře slouží i velmi malé diamanty

Odhaduje se, že 98 % poptávky po diamantech průmyslové kvality je zajišťováno syntetickými diamanty.[17] Pro svou tvrdost se hojně využívají pro výrobu obráběcích strojů a řezných nástrojů, jejich tepelná vodivost a optické vlastnosti mají význam při výrobě laserů a komunikačních technologií. Umělé diamanty mohou sloužit jako polovodiče, což z nich dělá významný materiál při výrobě mikroelektroniky.

Až s rozvojem technologií a schopností vytvořit větší laboratorní diamanty se začaly hojněji využívat i v klenotnictví.[18][19] Trend šperků s LG diamanty lze vysledovat cca od roku 2010,[20] lze tedy ještě stěží odhadovat jeho další vývoj a vliv na šperkařský průmysl a těžbu přírodních diamantů. Významným faktorem pro jejich rostoucí oblibu ve šperkařství je udržitelnější a etičtější způsob výroby.[21]

Certifikace[editovat | editovat zdroj]

Každý lab-grown diamant použitý ve šperku by měl být prodán s certifikátem. Certifikaci umělých diamantů zajišťují specializované gemologické laboratoře, nejčastěji GIA a IGI.[22] Každý LG diamant má své unikátní číslo. To se nachází na certifikátu a je také laserem vypáleno přímo do kamene. Podle tohoto kódu, tzv. inskripce, lze pak konkrétní diamant vyhledat v mezinárodní databázi. Největším dosud certifikovaným umělým diamantem je CVD diamant s názvem Freedom of India o váze 14,6 ct.[23]

Vývoj ceny[editovat | editovat zdroj]

Díky rychlému rozvoji technologií, podpořenému stále rostoucí poptávkou ze strany klenotníků, velmi prudce klesá cena lab-grown diamantů.[24][25] V současné době se rozdíl v ceně diamantů laboratorního a přírodního původu pohybuje mezi 30 až 70 %.[26] Další vývoj cen lze těžko odhadovat. Z pohledu prodejců šperků má klesající cena LG diamantů výhody i nevýhody: představují sice stále dostupnější alternativu k přírodním diamantům, zákazníci v nich ale nevidí dobrou investici a taky s nákupem raději vyčkávají.[27]

Alternativy přírodních diamantů[editovat | editovat zdroj]

Ve šperkařství se používají nejrůznější napodobeniny diamantů.[28] Nejčastěji se používá moissanit, kubická zirkónie a bílý safír. Na rozdíl od lab-grown diamantů ale nedosahují kvalit přírodních diamantů (především tvrdosti, lesku a stálosti) a nejde o pravé diamanty. Lze je tedy považovat za méně kvalitní alternativy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PŘÍRODA.CZ. Diamant. PŘÍRODA.cz [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  2. Lab Grown Diamanty: zázrak moderní technologie. KLENOTA [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  3. BUTCHER, Amanda. A Brief History of Lab-Grown Diamonds. Gemsociety.org [online]. International Gem Society [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  4. FECHETE, Ioana. Ferdinand Frédéric Henri Moissan: The first French Nobel Prize winner in chemistry or nec pluribus impar. Comptes Rendus. Chimie. 2016, roč. 19, čís. 9, s. 1027–1032. Dostupné online [cit. 2023-10-02]. ISSN 1878-1543. DOI 10.1016/j.crci.2016.06.005. 
  5. PYNE, Lydia. How The First Non-Natural Diamond Was Grown In A GE Lab [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. HPHT and CVD Diamond Growth Processes | How Lab-Grown Diamonds are Made | GIA. www.gia.eduhttps [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) [nedostupný zdroj]
  7. Diamonds – shining and ancient. MEL Science [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. The Nobel Prize in Chemistry 1906. NobelPrize.org [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. History Of Lab Grown Diamonds | Fine Grown Diamonds [online]. 2020-10-01 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. ECONOMICS, National Research University Higher School of. Researchers compare energy consumption during extraction and synthesis of one diamond carat. techxplore.com [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. High Pressure High Temperature (HPHT) method | TAIRUS. tairus-gems.com [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  12. Physics and applications of CVD diamond. Příprava vydání Satoshi Koizumi. Weinheim: Wiley-VCH-Verl 362 s. ISBN 978-3-527-40801-6. 
  13. ALTR. Created Diamonds | ALTR [online]. 2021-08-04 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Lab-Created Diamonds: The Ultimate Guide. Gemsociety.org [online]. International Gem Society [cit. 2023-20-02]. Dostupné online. 
  15. Laboratory-Grown Diamonds (Diamonds Grown in a Lab) | GIA [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. HPHT Laboratory-Grown Pink Diamond with Unstable Color | Gems & Gemology. www.gia.edu [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. The state of 2013 global rough diamond supply | Resource Investor. web.archive.org [online]. 2013-01-28 [cit. 2023-10-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-01-28. 
  18. MIODOWNIK, Mark. Neobyčejné materiály. Překlad Aleš Drobek. [s.l.]: Dokořán, 2016. 
  19. CONSTABLE, Harriet. The sparkling rise of the lab grown diamond. www.bbc.com [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  20. JACOBS, Bel. The rise of guilt-free gems. www.bbc.com [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  21. MILMAN, Oliver. Are laboratory-grown diamonds the more ethical choice to say 'I do'?. The Guardian. 2020-03-10. Dostupné online [cit. 2023-10-02]. ISSN 0261-3077. (anglicky) 
  22. Lab-Grown Diamond Certification. The Diamond Pro [online]. [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  23. IGI. IGI Certifies World Record 14.60 ct Lab Grown Diamond [online]. 2021-08-31 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  24. The Global Diamond Industry 2018. Bain.com [online]. Bain & Company [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  25. Lab-Grown.cz | Vše o laboratorních diamantech. lab-grown.cz [online]. 2023-08-11 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  26. Why have lab-grown diamonds dropped in price?. Ethica.diamonds [online]. Ethica Diamonds [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. 
  27. BEATY, Neil. Why is it So Hard to Sell Lab Grown Diamonds in 2023?. Professional Jewelry Appraisals [online]. 2023-04-17 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  28. ORIGIN, Clean. Diamond Alternatives: A Comprehensive Guide [online]. 2023-06-07 [cit. 2023-10-02]. Dostupné online. (anglicky)