Sybian

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sybian s ovladačem

Sybian je typ erotické pomůcky; mechanické zařízení sloužící k automatizované masturbaci. Skládá se z dutého sedla obsahujícího dva elektromotory s regulovatelnými otáčkami, a soustavu převodů a klik, které jsou vyvedeny do tyčinky na hřbetu zařízení, která jednak vibruje a jednak se otáčí kolem své osy v rozsahu nastavitelných rychlostí. Vibruje i vibrační hřeben umístěný u tyčinky. Intenzitu vibrací i rychlost rotace lze ovládat dvěma samostatnými otočnými ovladači.

Sybian je dodáván s pružnými tvarovanými nástavci, které se nasazují na vibrační hřeben a tyčinku, a které jsou na horní straně většinou vyústěny v dildo. Uživatel(ka) Sybianu zpravidla klečí (příp. sedí) rozkročen(a) nad strojem a obhospodařuje nástavec (obvykle doplněný kondomem a lubrikantem), který zavede do pochvy či konečníku. Zároveň svými vnějšími erotogenními částmi těla vyvíjí tlak na vibrační hřeben.[1]

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Podle jeho vynálezce, Davea Lamperta, byl Sybian vymýšlen v 70. letech a vyvinut v roce 1983. V roce 1985 byl postaven prototyp s dřevěným rámem a plechovým krytem s vyčnívajícím vibrátorem. Druhý prototyp se již stal základem pro současné sériové modely.[2]

Lampert a jeho tým zpočátku nazývali zařízení Master Better, zkráceně „MB“, asi čtyři roky, než pro něj zvolili nový název. Název Sybian byl odvozen od antického města Sybaris v jižní Itálii, které bylo spojováno s přepychovým životem.[2]

Na základě vlastního výzkumu Lampert vyslovil domněnku, že poloha „žena nahoře“ při pohlavním styku nejlépe přispívá k ženskému orgasmu a že stimulace se zvyšuje, zůstává-li penis plně zasunutý a partnerka se pohupuje pánví dopředu a dozadu, čímž dochází ke kontaktu s citlivým bodem G na přední stěně pochvy.

V roce 2016 byl Lampert za svůj vynález oceněn cenou AVN za celoživotní dílo.[3] Zemřel v červenci 2021 ve věku 90 let.[4]

Specifikace[editovat | editovat zdroj]

Kobe Lee osvětluje použití Sybianu (2007)

Sybian obvykle váží kolem 10 kg a měří kolem 33 cm na šířku i délku, a 20 cm na výšku (bez gumového nástavce). Napájecí kabel je dlouhý 2,5 m. Přístroj je navržen pro práci s penetračním nástavcem nebo bez něj. Při provozu Sybian působí vibracemi na pánevní dno, včetně poštěváčku, poševního vchodu a pochvy, i análního otvoru. Volitelné penetrační nástavce jsou poháněny elektromotorem s převodem 20:1 o výkonu 25 W, a rotují kolem své osy rychlostí od 0 do 120 otáček za minutu. Vibrace jsou vytvářeny elektromotorem o výkonu 44 W, který pracuje v regulovatelném rozsahu 0 až 6500 otáček za minutu. Konstrukce Sybianu, do určité míry vodotěsná a zvenčí opatřená polstrovaným koženkovým potahem, unese váhu až 450 kg. Zabudované úchyty usnadňují přenášení přístroje.[5] Sybian je obvykle prodáván s několika různě velkými silikonovými nástavci různých tvarů.

Sybian je vyráběn společností Abco Research Associates v Monticello, Illinois. Alternativou je podobný (a o něco levnější) výrobek značky Tremor.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Po svém uvedení na trh v roce 1987 se Sybian objevil na obálce prosincového vydání časopisu Penthouse Forum.[6][3] Poprvé se objevil ve snímku Orgasmatic (1998), nominovaném na cenu AVN Awards za „nejskandálnější sexuální scénu“ za výkon herečky Ruby Original s tímto přístrojem.[3]

Zhruba od roku 2000 se Sybian objevuje v mnoha podobně zaměřených snímcích; většího věhlasu zařízení došlo v polovině nultých let, poté, co je skandalista Howard Stern prezentoval ve své rozhlasové i televizní The Howard Stern Show.[7] V roce 2006 Stern obdržel Sybian jako dárek k narozeninám.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sybian na anglické Wikipedii.

  1. {MARTON, A. The business of sex. Regardie's Magazine. Washington D.C.: 1992, s. 36. 
  2. a b Dave Lampert. Sybian for Sexual Gratification - History [online]. [cit. 2007-09-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-08-23. 
  3. a b c MANNING, Allee. 30 Years Of Orgasms: Why The Sybian Remains The Cadillac Of Sex Toys [online]. 2017-05-24 [cit. 2021-09-17]. Dostupné online. 
  4. DICKSON, E. J. Dave Lampert, Inventor of the Sybian Sex Aid, Dead at 90. Rolling Stone. 2021-07-09. Dostupné online [cit. 2021-07-10]. (anglicky) 
  5. Sybian - Sexual Stimulation & Gratification Device [online]. Sybian [cit. 2008-04-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2013-08-07. 
  6. WEST, J. Sybian: Plug into the Ultimate Joy Ride. Penthouse Forum. 1987, s. 19. Dostupné online. 
  7. HESSEL, E. Dethroned. Forbes. 2006-11-27, s. 50. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]