Svatý Jeroným v pustině (Dürer)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý Jeroným v pustině
Základní informace
AutorAlbrecht Dürer
Vznik1496
Typcírkevní umění
HnutíNěmecká renesance
Vlastnosti
Mediumolej na dřevěné desce
Šířka17,4 cm
Výška23,1 cm
Umístění
Inv. čísloNG6563
UmístěníNárodní galerie
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zadní strana obrazu

Svatý Jeroným v pustině je oboustranný obraz, olej na desce z hruškového dřeva německého renesančního umělce Albrechta Dürera, vytvořený kolem roku 1496, nyní ve sbírkách Národní galerie v Londýně. Velikost obrazu je 23,1 cm × 17,4 cm.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Práce byla přisouzena Dürerovi v roce 1957 na základě podobnosti mezi zobrazením lva a podobným zvířetem na kresbě z umělcovy druhé cesty do Benátek, nyní ve sbírkách Hamburger Kunsthalle. Lev byl téměř jistě zobrazen podle podoby lva svatého Marka v Benátkách.

Obraz byl dříve ve Fitzwilliamově muzeu v Cambridge a později jej koupilo londýnské muzeum.

Svatý Jeroným byl v té době běžným námětem uměleckých děl. Dürera k tomuto obrazu pravděpodobně inspiroval podobnou tvorbou Giovanni Bellini nebo jiní umělci, jež ovlivnil Andrea Mantegna.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jeroným je zobrazen před svou poustevnou, obklopen všemi symboly, které mu byly tradičně připisovány: zkrotlý lev, klobouk a kardinálský oděv na zemi (symbol odmítnutí pozemských poct), kniha (Jeroným byl překladatelem Vulgáty), kámen, kterým se zraňoval, a krucifix, který používal při modlitbách.

Vyobrazení přírody je typické pro severoevropské umění, s četnými detaily, jako jsou malí ptáci, bílý motýl ve spodní části, jakož i jemné vykreslení kůry kmene nebo zobrazení stébel trávy. Obloha v pozadí je podobná Dürerově akvarelu Rybník v lese, který se dnes nachází ve sbírkách Britského muzea.

Zadní strana malby[editovat | editovat zdroj]

Na zadní straně obrazu je zajímavý výjev, pravděpodobně meteor nebo kometa. Dürerovou inspirací mohlo být zobrazení komety v Norimberské kronice z roku 1493.[1] Tyto dřevoryty jsou však velmi stylizované a nemají za účel zobrazit skutečnou podobu komety, zatímco Dürerův obraz vyvolává dojem skutečného pozorování, stejně jako planoucí hvězda v Dürerově tajemné rytině Melancholie I, publikované v roce 1514.

Jestliže Dürerův obraz představuje skutečný nebeský úkaz, přicházejí v úvahu tři možné náměty:

Prvním námětem je kometa z roku 1491. Dr. Sten Odenwald uvedl, že „pravděpodobně šlo o kometu 1491 B1 v únoru toho roku, ale oběžné dráhy této komety jsou velmi nejisté“;[2] Web NASA souhlasí s Odenwaldovým komentářem k oběžné dráze.[3]

Druhým možným námětem je Ensisheimův meteorit. Toto vysvětlení navrhla Ursula B. Marvin[4] ve vztahu k rytině Melencolia I. Meteorit dopadl v Alsasku dne 7. listopadu 1492.

Třetím možným námětem je kometa z roku 1493, uvedená v hesle Chronologie díla Sira Davida Brewstera Edinburská encyklopedie, k níž autor upřesňuje, že „kometa byla viditelná před a po průchodu poledníkem.“[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku St. Jerome in the Wilderness (Dürer) na anglické Wikipedii.

  1. St Jerome in the Wilderness [online]. The Web Gallery of Art [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. WALSH, Glenn A. Comet of 1491: Self-Correction of Science [online]. SpaceWatchtower, 2016-02-20 [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. NEO Earth Close Approaches : Comet 1491 B1 - note [online]. [cit. 2019-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. MARVIN, Ursula B. The meteorite of Ensisheim: 1492 to 1992. Meteoritics & Planetary Science. 10. 1992, roč. 27, čís. 1, s. 28–72. Dostupné online. ISSN 1945-5100. (anglicky) 
  5. The Edinburgh Encyclopaedia. Svazek 6. Edinburgh: William Blackwood, 1813. 759 s. Dostupné online. Kapitola Chronology, s. 442. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]