Sun WorkShop TeamWare

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sun WorkShop TeamWare (později Forte TeamWare, poté Forte Code Management Software) byl distribuovaný verzovací systém vytvořený společností Sun Microsystems. Poprvé byl ohlášen v listopadu 1992 jako SPARCworks/TeamWare a ProWorks/TeamWare, a od roku 1993 byl komerčně dostupný.[1] Vývoj TeamWare byl ukončen, není již nabízen k prodeji[2] a není součástí produktu Sun Studio. Naposledy byl dostupný do června 2003 jako část aktualizace Forte Developer 6 update 2 produktu Oracle Solaris Studio.

Největší nasazení TeamWare bylo v samotné společnosti Sun, kde (až na několik výjimek) v jednu chvíli byl TeamWare jediným používaným verzovacím systémem. TeamWare se používal ke správě největších zdrojových stromů ve společnosti Sun, včetně stromů pro operační systém Solaris a programovací jazyk Java. V rámci přesunu těchto projektů do komunity softwaru s otevřeným zdrojovým textem však byly převedeny na novější verzovací systémy, např. Mercurial.

TeamWare se vyznačuje několika pokročilými vlastnostmi, které starší verzovací systémy jako RCS a CVS nemají. Především má hierarchii zdrojových repozitářů a umožňuje atomické aktualizace několika souborů, což je vlastnost, kterou se vyznačují novější verzovací systémy, např. Subversion a Perforce. TeamWare umožňuje distribuovaný vývoj kopírováním jednoho repozitáře do jiného, který může být umístěn na jiném stroji nebo síti. Vývojáři mohou provádět změny do místní kopie repozitáře a pravidelně integrovat změny nahromaděné v místním repozitáři zpět do původního repozitáře.

TeamWare je implementováno jako vrstva nad starším verzovacím systémem SCCS, který umožňuje sledování změn pouze jednotlivých souborů. TeamWare pracuje pouze se systémem souborů, ke kterým přistupují klientské programy (komunikují bez serveru) a většina distribuovaných uživatelů repozitáře k němu přistupuje přes síťový systém souborů, např. NFS.

Vedoucím architektem TeamWare byl Evan Adams.[3] Za předchůdce TeamWare je považován nástroj na slučování SCCS souborů smoosh,[4] který navrhl Glenn Skinner[5][chybí lepší zdroj] a naprogramoval Larry McVoy.[6] Řadu koncepcí s dřívějším TeamWare sdílí verzovací systém BitKeeper, který navrhl McVoy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sun WorkShop TeamWare na anglické Wikipedii.

  1. SunPro. New Code Management Tools from SunPro Address Critical Need for Workgroup Development Tools. ftp.lanet.lv. Ft. Lauderdale, FL: Sun Microsystems, 1992-11-30, roč. 47, čís. 35. Dostupné online [cit. 2019-09-09]. 
  2. Forte Developer: General FAQs [online]. Sun Microsystems. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2005-03-11. 
  3. The Old Man and the C [online]. USENIX ASSOCIATION [cit. 2008-03-19]. Dostupné online. 
  4. DIK, Casper. Solaris Live DVD/CD [online]. 2005-04-25. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-10-05. 
  5. Method and apparatus for merging change control delta structure files of a source module from a parent and a child development environment. Původce vynálezu: GLENN SKINNER. US. Patentový spis 5481722. Dostupné: <online>.
  6. MCVOY, Larry. Smoosh - a tool for merging related SCCS s-files [online]. BitMover, 1991-10-29 [cit. 2019-09-09]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]