Sugilit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sugilit z dolu Woods (Tamworth, Nový Jižní Wales, Austrálie)

Sugilit (také známý jako luvulit nebo lavulit) je poměrně vzácný nerost, který má barvu růžovou až fialovou. Je to cyklosilikátový minerál, který krystalizuje v hexagonální soustavě s prizmatickými krystaly. Krystaly se vyskytují zřídka a forma je obvykle masivní. Většinou je průsvitný.

Sugilit byl poprvé popsán v roce 1944 japonským petrologem Ken-ichi Sugi (1901–1948), který zjistil jeho výskyt na ostrůvku Iwagi v Japonsku. Byl nalezen také na Mont Saint-Hilaire v kanadské provincii Quebec, v Ligurii a Toskánsku v Itálii, v australském Novém Jižním Walesu nebo v Madhjapradéši v Indii.

V dole Wessels v provincii Severní Kapsko v Jižní Africe se sugilit těží z ložiska manganu.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Tvrdost na Mohsově stupnici – 6-6,5. Specifická hmotnost je 2,7. Barva hnědožlutá, při zvětrání nazelenalá. Často má odstíny od růžové po fialovou. Barva linky je bílá, lesk skelný.

Místo narození[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se v Japonsku, Jižní Africe, Kanadě, Tádžikistánu, Itálii, Austrálii. Původní poloha je v masivu aegirinských syenitů na ostrově Ivagi. Vyskytuje se ve formě krystalů a zrn.

Praktická hodnota[editovat | editovat zdroj]

Používá se jako okrasný kámen. Sugility těžené v Jižní Africe mají intenzivní fialovou barvu. Bohatost odstínů činí sugilit oblíbeným mezi znalci drahých kamenů; často se leští do kabošonů, vyrábí se z něj korálky, přívěsky a náhrdelníky.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sugilite na anglické Wikipedii.

  1. Sugilit – co to je a co potřebujete vědět – Novinky Česká republika [online]. [cit. 2023-04-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]