Sturgis Pretzel House

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sturgis Pretzel House
Poloha
AdresaLititz, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky74001789
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sturgis Pretzel House (Sturgisova preclíkárna), byla založena v Lititz Pensylvánii v roce 1861 a je nejstarší pekárnou preclíků v USA.[1][2] Julius Sturgis Pretzel Bakery je stále aktivní ve výrobě preclíků a je též známou turistickou atrakcí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1850 provozoval Julius Sturgis v Lititz pekárnu. Podle legendy projížděl městem ve vlaku bezdomovec, který byl pekařem a když uviděl pekařství, vystoupil a požádal o jídlo a práci. Sturgis neměl volné místo, ale jídlo mu poskytl. Muž mu na oplátku dal recept na preclíky. Sturgis nikdy před tím preclíky nepekl, ale vyzkoušel recept ve své rodině a přidal je do sortimentu své pekárny. V roce 1861 se jeho preclíky staly tak oblíbenými, Sturgis přestal péct chleba, začal s produkcí preclíků a tím se jeho pekárna stala první specializovanou preclíkárnou v USA.

Od té doby Sturgisova pekárna stále peče preclíky podle stejného receptu, který použil Julius v začátcích jeho preclíkárny v roce 1861. Jeho vnukem byl Marriott Sturgis, narozený v roce 1910. Dostal přezdívku "Tom Sturgis", protože pracoval se svým strýcem Tomem Kellerem a oba měli podobný pracovní postup při pečení. Tomova rodina se přestěhovala do Readingu v Pensylvánii, kde pokračoval v práci v dalších preclíkárnách a se svým bratrem Correllem otevřel v roce 1936 preclíkárnu s názvem Sturgis Brothers. Tom byl během druhé světové války povolán do armády a pekárna Sturgis Brothers byla zavřena.

Po skončení služby Tom Sturgis pokračoval v pečení preclíků a otevřel jinou pekárnu nazvanou Tom Sturgis Pretzels. Pekárna funguje dodnes a řídí ji Tomův vnuk Bruce Sturgis. Sturgisova rodina řídí též původní pekárnu Julius Sturgis's.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Kromě toho, že je to první pekárna preclíků ve Spojených státech, má Sturgis Pretzel House také další historickou zajímavost. Budova byla postavena v roce 1784 mužem jménem Peter Kreiter (původní zápis jeho jména byl: "Er Bauet Von Peterkreiter") a je jednou z původních staveb v Lititz. Dům byl postaven z kamenů získaných z okolí města a lesa; měl okenice upravené pro střelbu z mušket, kterými se osazenstvo bránilo útokům domorodých obyvatel USA. Preclíková pekárna Julius Sturgis je na seznamu National Register of Historic Places. Preclíky byly v Lititz vyráběny podle receptu pocházejícího původně z francouzských klášterů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sturgis Pretzel House na anglické Wikipedii.

  1. Exploring the quaint towns and villages of Lancaster County. Observer-Reporter. Jun 5, 1988, s. F8. Dostupné online [cit. 28 October 2015]. 
  2. TADEUSHUK, Patrick. Special, Food, Industry -- Sturgis Pretzel House [online]. 2007-03-30 [cit. 2020-10-05]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]