Staten Island

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Staten Island (Richmond)
Radnice v St. George
Radnice v St. George
Staten Island (Richmond) – vlajka
vlajka
Geografie
Hlavní město-
Statusokres
Souřadnice
Rozloha265,5 km²
Časové pásmoUTC-5/-4 (letní čas)
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel476 143 (2019)
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "1 780") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.1 780 obyv./km²
Jazykangličtina
Správa regionu
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Nadřazený celekNew York
Mezinárodní identifikace
Telefonní předvolba347, 718, 917 a 929
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Staten Island je ostrov a jeden z pěti obvodů amerického města New York. Územně je shodný s okresem Richmond. Nachází se v jihozápadní části města New York. Od New Jersey je oddělen přílivovou úžinou Arthur Kill a Kill Van Kull od zbytku města New York je oddělen newyorským zálivem.

Odhadovaný počet obyvatel v roce 2019 je 476 143. Je nejméně obydleným obvodem ze všem pěti obvodů, ale zároveň je třetí největší s plochou 152 km2.

Původní obyvatelé ostrova jsou Lenapové, první písemná zmínka o zdejší kolonii přistěhovalců je z roku 1609. Během 17. století se na ostrově usazovali nizozemští kolonisté. S městem New York byl ostrov spojený městskou správou a pravidelnou lodní dopravou v roce 1898. Až do roku 1975 byl ostrov nazýván Borough of Richmond (Obvod Richmond). Po tomto roce se název změnil na Borough of Staten Island (Obvod Staten Island).[1] Zdejší obyvatelé přezdívají ostrovu někdy také „zapomenutý ostrov“, protože jim přijde, že vláda na ostrov často zapomíná a zanedbává.[2]

Severní část ostrova je nejvíce zabydlená část, nachází se tam zejména sousedství St. George, Tompkinsville, Clifton a Stapleton. Ve východní části se nachází 4. nejdelší promenáda na světě dlouhá 4 km a nese název F.D.R. Boardwalk.[3] Jižní část je známá tím, že se zde usadili v 17. století nizozemští kolonisté i francouzští Hugenoti a v letech 1960–1970 se zde začaly rapidně stavět domy. Západní část je nejméně obydlená část ostrova a je typická pro svůj průmyslový charakter.

Po silnici se zde dostanete z Brooklynu přes most Verrazzano-Narrows Bridge a z New Jersey přes most Outerbridge Crossing, Goethals Bridge a Bayonne Bridge. Ostrov má svou vlastní autobusovou linku Metropolitan Transportation Authority (MTA) a železniční linku Staten Island Railway, která vede ze St. George do Totttenville. Jako jediný z pěti New Yorských obvodů nemá metro ani není s linkou metra města New York nijak spojený.

Přes záliv spojovala ostrov s Manhattanem po staletí jen lodní doprava. Od 60. let 20. století byl zaveden trajekt Staten Island Ferry, který dosud jezdí podle jízdního řádu každou půlhodinu a je zadarmo.[4] Z trajektu je krásný výhled na sochu svobody, Ellis island i Manhattan.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Konferenční dům
Sailors snug harbor
Most Verrazano Narrows Bridge z roku 2008
  • Voorlezer's House – nejstarší domek na ostrově, připomínaný k roku 1696
  • Billiou–Stillwell–Perine House – usedlost z 18.–19. století
  • The Conference House – konferenční dům, první sídlo radnice
  • Sailor's Snug Harbor – skupina luxusních domů z let 1801–1850, které si při zátoce na severní straně ostrova stavěli úspěšní námořníci.
  • Současná radnice v St. George
  • The Richmond Town – skupina starých domů, centrum prvního města
  • Richmond Town Museum: prezentuje výsledky archgeologických výzkumů původnívh indiánských obyvatel ostrova kultury Clovis z doby před 14 tisíci let
  • Hřbitovy:
    • Moravian Cemetery (Moravský hřbitov) – situován při Richmond Road; nejstarší křesťanský hřbitov na ostrově, s kostelem – roku 1740 jej založili Moravští bratři, později zde byli pohřbíváni i jiní čeští emigranti, včetně židovských rodin; ve vojenské části hřbitova jsou pohřbeni také američtí vojáci z válek v Koreji a ve Vietnamu; v současnosti je na náhrobcích jen málo českých jmen.[5]
    • Silver Mount Cemetery – mladší hřbitov zdejších obyvatel
  • Verrazzano-Narrows Bridge – silniční most z roku 2008, spojující ostrov s Manhattanem

Ostrovy[editovat | editovat zdroj]

Sousední okresy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. web.archive.org [online]. [cit. 2021-04-12]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-01-13. 
  2. BROWN, Chip. Escape From New York. The New York Times. 1994-01-30. Dostupné online [cit. 2021-04-12]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  3. Great Runs [online]. 2016-11-19 [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. The Staten Island Ferry. www.siferry.com [online]. [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. 
  5. Moravian Cemetery: A Who's Who in Staten Island History. www.americantowns.com [online]. [cit. 2022-10-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MEUCCI, Sandra. Antonio and the Electric Scream: The Man Who Invented the Telephone. Boston: Branden Books, ©2010. 138 s. ISBN 978-0-8283-2197-6.
  • VASSILATOS, Gerry and BORDERLAND SCIENCES RESEARCH FOUNDATION. Declassified Patents of the Cold War and SDI: Companion Study Guide for „Secrets of Cold War Technology“. Bayside (California): Borderland Sciences Research Foundation, 1997.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]