Staroholandský voláč

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Staroholandský voláč
Staroholandský voláč modrý pruhový
Staroholandský voláč modrý pruhový
Základní informace
Země původuNizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Využitíokrasný chov
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostiokrasné plemeno
Tělesná charakteristika
Tělesný rámecvelký
Klasifikace a standard
Plemenná skupinaVoláči
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons

Staroholandský voláč je plemeno holuba domácího vyšlechtěné pro okrasný chov. Je to velký holub s velikým kulovitým voletem, vodorovně drženým tělem a bohatými rousy. Trvalé nafouknutí volete jej řadí mezi voláče, v seznamu plemen EE je zařazen do tého plemenné skupiny a to pod číslem 0302.

Staroholandský voláč patří mezi velká, vysokonohá a rousná plemena voláčů, přičemž v této skupině je to jedno z nejstarších plemen, první zmínky o něm pochází už ze začátku 17. století.[1] Pravděpodobně je proto předkem celé řady dalších podobných plemen.[1]

Typickým znakem tohoto plemene je vole, které není ve své dolní části nijak podvázané a zcela plynule přechází v hruď, a vodorovně nesený trup. Toto jsou exteriérové znaky vlastní původním rousným plemenům voláčů[1][2] a staroholandský voláč je sdílí s podobným voláčem gentským.[2] Co se barevných a kresebných rázů týče, plemeno se chová v barvě bílé, černé, modré, stříbřité, červené, žluté, červeně a žlutě plavé a v těchto barvách i v tzv. anglické kresbě. Posledním kresebným rázem je tygr. U holubů s anglickou kresbou se na barevném voleti nachází bílý půlměsíc, bílé jsou i rousy a supí pera a krajní ruční letky. Na rozdíl od takto zbarvených anglických voláčů se u staroholandského voláče v anglické kresbě nepřipouští bílé peří v okolí ramen, tzv. rozety.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. Kapitola Staroholandský voláč, s. 190. 
  2. a b PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. Kapitola Gentský voláč, s. 192. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRŽÍLKA, Slavibor; TYLLER, Milan. Holubi. 5. vyd. Praha: Aventinum, 2004. 223 s. ISBN 80-7151-235-4. 
  • HAVLÍN, Jiří, a kol. Domácí chov zvířat. 3. vyd. Praha: Zemědělské nakladatelství Brázda, 1991. 338 s. ISBN 80-209-0189-2. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]