Spočinout jen ve snu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Spočinout jen ve snu
Původní názevRamybė mūsų sapnuose
Země původuLitvaLitva Litva
FrancieFrancie Francie
Délka107 min
Žánrfilmové drama
ScénářŠarūnas Bartas
RežieŠarūnas Bartas
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleŠarūnas Bartas
Jekatěrina Golubeva
Klavdiya Korshunova
Ina Marija Bartaité
Výroba a distribuce
Premiéra20. května 2015 (Cannes)
Spočinout jen ve snu na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Spočinout jen ve snu (litevsky Ramybė mūsų sapnuose, mezinárodním anglickým názvem Peace to Us in Our Dreams) je litevsko-francouzské filmové drama z roku 2015. Jeho režisérem byl Šarūnas Bartas, který je zároveň autorem scénáře a představitelem jedné z hlavních rolí. Většinu rolí ztvárnili neprofesionální herci, například režisérova dcera Ina Marija Bartaité a jeho přítelkyně, houslistka Lora Kmieliauskaite. Bartaité i ve filmu ztvárnila dceru Bartasovy postavy, stejně jako Kmieliauskaite hrála jeho přítelkyni. Prostřednictvím soukromých archivních záběrů se ve snímku objevuje také Jekatěrina Golubeva v roli zesnulé manželky Bartasovy postavy a matky jeho dcery (jde o skutečnou bývalou manželku Bartase a matku jeho dcery Iny).[1] Snímek byl natočen v režisérově venkovské usedlosti.[2] Dále ve filmu hráli Edvinas Goldsteinas, Giedrus Nakas, Klavdiya Korshunova a další. Snímek byl premiérově uveden 20. května 2015 v sekci Quinzaine des réalisateurs na 68. ročníku Filmového festivalu v Cannes. Později byl uveden na dalších festivalech v mnoha zemích (Francie, Izrael, Turecko) a do litevských kin byl uveden v říjnu toho roku. V Česku byl snímek uveden na Febiofestu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VAN HOEIJ, Boyd. 'Peace to Us in Our Dreams': Cannes Review [online]. The Hollywood Reporter, 2015-05-20 [cit. 2020-08-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. PUKENĖ, Rūta. Įžvelgė išimtis, kurias LKC padarė finansuodama Š. Barto kūrybą [online]. LRT, 2017-11-17 [cit. 2020-08-30]. Dostupné online. (litevsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]