Padrón: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2+) (Robot: Měním cbk-zam:Padrón (La Coruña)cbk-zam:Padrón
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.2) (Robot: Odebírám cbk-zam:Padrón
Řádek 32: Řádek 32:
[[br:Padrón]]
[[br:Padrón]]
[[ca:Padrón]]
[[ca:Padrón]]
[[cbk-zam:Padrón]]
[[de:Padrón]]
[[de:Padrón]]
[[en:Padrón]]
[[en:Padrón]]

Verze z 1. 3. 2013, 22:12

Padrón
Padrón
Lokalizace obce

Padrón je obec v Galicii, v provincii A Coruña a v comarce do Sar. Leží na řece Sar, 25 km jižně od Santiaga de Compostela, na půli cesty do Vilagarcíe. Na ploše 48,4 km² zde žije 9030 obyvatel. Zastavují zde některé vlaky linky A Coruña – Santiago – PontevedraVigo, souběžně vede i silnice a dálnice.

Padrón je nevelké, ale velmi známé galicijské městečko. Proslulé jsou padrónské papričky (es:Pimiento de Padrón), malé zelené papriky, z nichž zhruba 10 % pálí.

Museum Rosalíe de Castro

Dějiny

Místo je ovšem zajímavé také historicky. Ve starověku zde bylo římské město Iria Flavia; Iria byla druhým názvem padrónu, dnes se tak jmenuje jedno z jeho předměstí. Podle tradice zde byla v 9. století nalezena zapomenutá hrobka s ostatky apoštola Jakuba Většího; biskupství, které zde fungovalo, bylo společně s ostatky přesunuto do Santiaga de Compostela, kde byla současně založena tamní katedrála. Padrón tak ztratil na významu a stal se jednou s řadových zastávek na Portugalské cestě Svatojakubské poutní cestě.

Literární konotace

V Padrónu se narodilo či žilo množství spisovatelů a básníků. Světově nejznámější je romanopisec Camilo José Cela (1916—2002), avšak pro Galicijce je nejdůležitější básnířka Rosalía de Castro (1837—1885), která zde žila s manželem Manuelem Murguíou; v jejich domku je dnes muzeum této klíčové postavy obrození galicijské literatury. Z Padrónu pocházel také trubadúr Macías O Namorado (14. století) a spisovatel Juan Rodríguez de la Cámara (15. století).

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Padrón na Wikimedia Commons

Šablona:Geo dms