Jõelähtme (obec): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskuse | příspěvky)
Idioma-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.3) (Robot: Přidávám ms:Paroki Jõelähtme
Řádek 56: Řádek 56:
[[it:Jõelähtme]]
[[it:Jõelähtme]]
[[ka:იიელიაჰტმეს მუნიციპალიტეტი]]
[[ka:იიელიაჰტმეს მუნიციპალიტეტი]]
[[ms:Paroki Jõelähtme]]
[[nl:Jõelähtme]]
[[nl:Jõelähtme]]
[[no:Jõelähtme kommune]]
[[no:Jõelähtme kommune]]

Verze z 23. 2. 2013, 12:35

Šablona:Infobox vald Obec Jõelähtme (estonsky Jõelähtme vald) je samosprávná obec náležející do estonského kraje Harjumaa.

Poloha

Obec Jõelähtme se rozkládá na ploše 210 km² při pobřeží Finského zálivu východně od Tallinnu (území obce přímo sousedí s územím hlavního města).

K obci patří též ostrovy Rammu (96,6 ha), Laiakari (0,2 ha), Allu (0,7 ha), Koipsi (33 ha), Rohusi (10,1 ha), Umbloo (0,5 ha), Põhja-Malusi (4,3 ha), Lõuna-Malusi (3,0 ha) a Vahekari (2,0 ha).

Osídlení

Obec Jõelähtme má necelých pět tisíc obyvatel, žijících ve dvou městečkách (Kostivere a Loo) a třiceti třech vesnicích (Aruaru, Haapse, Haljava, Ihasalu, Iru, Jõelähtme, Jõesuu, Jägala, Jägala-Joa, Kaberneeme, Kallavere, Koila, Koipsi, Koogi, Kostiranna, Kullamäe, Liivamäe, Loo, Maardu, Manniva, Neeme, Nehatu, Parasmäe, Rammu, Rebala, Rohusi, Ruu, Saha, Sambu, Uusküla, Vandjala, Võerdla a Ülgase). Správní centrum se nachází ve vesnici Jõelähtme, podle níž je pojmenována celá obec.

Pamětihodnosti

Obec Jõelähtme je bohatá na přírodní i kulturní pamětihodnosti. Z přírodních památek se zde nachází například Kostiverský kras (Kostivere karstiala), nejznámější estonské krasové území, a Jägalský vodopád (Jägala juga), nejvyšší souvislý vodopád v Estonsku. Mezi význačné archeologické památky patří pozůstatky nejméně dva tisíce let starého zemědělského sídliště u vesnice Rebala, vykopávky mohylového pohřebiště ze 7. až 8. století př. n. l. a Jägalské hradiště (Jägala linnamägi) s pozůstatky osídlení z doby před nejméně pěti tisíci lety. Z památek pozdější doby je nejznámější gotická kaple ve vesnici Saha a barokní zámek a zámecký park v Kostivere.

Galerie

Externí odkazy

Šablona:Harjumaa