Hobitín: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
m napřímení odkazu
Řádek 1: Řádek 1:
'''Hobitín''' je fiktivní městečko vystupující v románu ''[[Pán prstenů]]'' od spisovatele [[J. R. R. Tolkien]]a. Hobitín se nachází v [[Kraj (Středozem)|Kraji]], a je jedním z nejhlavnějších a největších sídel této hobití zemičky. Přesně leží v Západní čvrtce. V čele městečka stojí starosta, kteerý je volen.
'''Hobitín''' je fiktivní městečko vystupující v románu ''[[Pán prstenů]]'' od spisovatele [[John Ronald Reuel Tolkien|J. R. R. Tolkien]]a. Hobitín se nachází v [[Kraj (Středozem)|Kraji]], a je jedním z nejhlavnějších a největších sídel této hobití zemičky. Přesně leží v Západní čvrtce. V čele městečka stojí starosta, kteerý je volen.


== Obyvatelstvo ==
== Obyvatelstvo ==

Verze z 3. 2. 2013, 01:03

Hobitín je fiktivní městečko vystupující v románu Pán prstenů od spisovatele J. R. R. Tolkiena. Hobitín se nachází v Kraji, a je jedním z nejhlavnějších a největších sídel této hobití zemičky. Přesně leží v Západní čvrtce. V čele městečka stojí starosta, kteerý je volen.

Obyvatelstvo

V Hobitíně žijí, jak název vypovídá, hobité ve svých norách zabudovaných ve svazích kopců. Většina jeho obyvatel se živí zemědělstvím a řemesly. Jsou zde provaznické, zahradnické i mlynářské rodiny.

Co se týče pohostinství, jsou zde dvě hospody. U Zeleného draka a Na Povodí. Zdejší hobiti jsou, stejně jako většina hobitů z Kraje, nezávislí na okolním světě a snaží se nezaplétat se to odvážných či nebezpečných dobrodružství. Jsou to zkrátka venkované. Nemají moc rádi své sousedy z Východnějších částí Kraje nebo Z Rádovska za Brandyvínou, protože jim připadají unáhlení a divní, když žijí tak blízko u hranic.

Význam

Mezi nejbohatší a nejvlivnější obyvatele patřila rodina Pytlíků, kteří zde mají vlastní velikou a honosnou noru. Pytlíci jsou zde bráni jako panstvo. Sídlo je významné proto, že z něho pochází několik hlavních postav z Pána prstenů a Hobita. Je to Frodo Pytlík a Bilbo Pytlík, spolu s Samvědem Křepelkou.