Armagnac: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
copyvio
otrs. autor textu: Jan Sádlo, http://www.landofwine.cz (+zmínka o licencování pod GFDL a CC-BY-SA na stránce http://www.landofwine.cz/665-armagnac)
Řádek 1: Řádek 1:
{{sloučit|Armaňak}}
{| align="center" border="1" cellspacing="1" cellpadding="3" style="border: 1px solid #000; background: #fff; border-collapse: collapse; margin: .5em 2.5%"
Armagnac je nejstarším francouzským (pravděpodobně i nejstarším na světě) vinným destilátem z Gaskoňska na jihozápadě Francie na úpatí Pyreneí.
| align="center" style="color: #fff; background: #000" |
Toto unikátní brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu Armagnacu do celé Francie.
<big>'''MOŽNÉ PORUŠENÍ AUTORSKÝCH PRÁV'''</big>
Armagnac se tak brzy stal díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jedním z nejlepších brandy na světě.
|-
|<div style="padding: .5em;"><span style="float: right; margin-left: 10px; margin-bottom: 3px; margin-top: 5px">[[Soubor:Copyright.svg|48px|©]]</span>
Obsah této stránky (nebo jeho část) byl odstraněn kvůli '''podezření''' z [[Wikipedie:autorské právo|porušení autorských práv]]. Text, který sem byl vložen, se nápadně podobá textu z:


Armagnac je unikátní pěti faktory. Podnebí, půda, odrůdy vína, destilační proces a zrání.
:http://www.landofwine.cz/665-armagnac
Zákonem bylo 25. května 1909 právně nařízeno, že '''armagnac může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska'''.
Každá oblast dává armagnacu charakteristický rys svého klimatu a struktury půdy):
'''''Bas Armagnac''''' (převládá půda bohatá na jíl a písky). Pěstuje se zde vysoce kvalitní armagnac s vůněmi ovoce).
Tenareze (křídovitá půda). Vynáší těžší a plnější armagnac s vůněmi připomínající fialky.
Haut Armagnac (na celkové výrobě armagnacu se podílí v malém poměru).
Kategorie armagnacu je určována podle stáří nejmladší použité přísady (eau-de-vie) :
Three Star – minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 1 rok
VO, VSOP, Reserve - minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 4 roky
Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve - minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 5 let.
Armagnac je unikátní pěti faktory: Podnebí, půda, odrůdy vína, destilační proces, zrání.


6. srpna 1936 byla pro tyto 3 regiony potvrzená Appellation d´Origine Controlée (AOC).
Tato stránka je proto nyní zapsána na [[Wikipedie:Porušení práv]]. Samotná podoba textu nutně neznamená, že k porušení práv skutečně došlo, ale aby text mohl ve Wikipedii zůstat, je třeba ověřit jeho původ. Pokud se nepodaří původ textu ověřit, bude článek či příslušná část po týdnu smazána.</div>
Kontrolu Kvality a ostatních předpisů spojených s výrobou armagnacu spravuje instituce BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l´Armagnac).
|-
|<div style="padding: .5em;">
'''Pokud jste autorem materiálu a souhlasíte s podmínkami naší licence [[GNU Free Documentation License|GFDL]] a licence [[CC-BY-SA|CC-BY-SA 3.0]]''', pošlete prosím souhlas e-mailem dle pokynů na [[Wikipedie:OTRS]] a uveďte tuto skutečnost na [[Diskuse:{{PAGENAME}}|diskusní stránce k tomuto článku]]. Nebo na internetové stránce, ze které text pochází, uveďte jeho licencování dle GFDL a CC-BY-SA 3.0.


Podle pověsti to byly Římáné co naučili obyvatele Francie pěstovat vinnou révu a vyrábět víno, Arabové byli ti, co je naučili destilovat alkohol a Keltové (Galové) uměli vyrábět dubové sudy a do těchto sudů se začal uskladňovat vinný destilát. I tak vznikal ARMAGNAC.
Podrobnější informace, jak postupovat i v jiných případech, najdete na [[Wikipedie:Porušení práv#Informace pro uživatele, jehož vložený text byl označen jako podezřelý z porušení autorských práv|Wikipedie:Porušení práv]].


Zdroj: Land of wine ([http://www.landofwine.cz www.landofwine.cz])
'''Neobnovujte bez vysvětlení odstraněný text.''' Takový text by byl opět odstraněn.
</div>
|-
|<div style="padding: .5em;">
Vkládáním autorských děl do Wikipedie '''bez výslovného souhlasu''' autora nebo držitele práv k šíření pod licencemi [[GNU Free Documentation License|GFDL]] a [[CC-BY-SA|CC-BY-SA 3.0]] ''porušujete zákon a pravidla Wikipedie''. Uživatelům, kteří opakovaně porušují tato pravidla, může být dočasně zakázáno editovat články. Uvítáme však '''vaše původní''' příspěvky.</div>
|-
|
<center><small> '''Pro vkladatele šablony''':<br /> [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=history}} Najděte autora] a vložte mu na diskusní stránku:<br /><code style="font-style: normal; color:green">&#123;{subst:copyvio autor|{{FULLPAGENAME}}}} --&#126;&#126;&#126;&#126;</code><br />případně použijte pro nové přispěvatele:<br /><code style="font-style: normal; color:green">&#123;{subst:copyvio nováček|{{FULLPAGENAME}}}} --&#126;&#126;&#126;&#126;</code><br />a&#160;vložte [{{fullurl:Wikipedie:Porušení práv/Články zřejmě porušující autorská práva|action=edit&section=2}} sem]:<br /><code style="font-style: normal; color:green">* <nowiki>[[</nowiki>{{FULLPAGENAME}}]] z <nowiki>[</nowiki>http://www.landofwine.cz/665-armagnac] --&#126;&#126;&#126;&#126;</code><br />
'''Pro správce''':<br /> Pokud se tento článek potvrdí jako porušení autorských práv nebo do sedmi dnů nedojde k potvrzení jeho licence, [{{fullurl:{{FULLPAGENAMEE}}|action=delete&wpReason=porušení+autorských+práv+(&#91;&#91;WP:AP&#124;info&#93;&#93;)}} smažte ho]</small></center>
|}


[[en:Armagnac (brandy)]]

{{#switch: {{FULLPAGENAME}}
| Wikipedie:Šablony/Porušení autorských práv =
| [[Kategorie:Možná porušení autorských práv|{{FULLPAGENAME}}]]
}}
__NOINDEX__

Verze z 26. 2. 2012, 16:00

Armagnac je nejstarším francouzským (pravděpodobně i nejstarším na světě) vinným destilátem z Gaskoňska na jihozápadě Francie na úpatí Pyreneí. Toto unikátní brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu Armagnacu do celé Francie. Armagnac se tak brzy stal díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jedním z nejlepších brandy na světě.

Armagnac je unikátní pěti faktory. Podnebí, půda, odrůdy vína, destilační proces a zrání. Zákonem bylo 25. května 1909 právně nařízeno, že armagnac může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska. Každá oblast dává armagnacu charakteristický rys svého klimatu a struktury půdy): Bas Armagnac (převládá půda bohatá na jíl a písky). Pěstuje se zde vysoce kvalitní armagnac s vůněmi ovoce). Tenareze (křídovitá půda). Vynáší těžší a plnější armagnac s vůněmi připomínající fialky. Haut Armagnac (na celkové výrobě armagnacu se podílí v malém poměru). Kategorie armagnacu je určována podle stáří nejmladší použité přísady (eau-de-vie) : Three Star – minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 1 rok VO, VSOP, Reserve - minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 4 roky Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve - minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 5 let. Armagnac je unikátní pěti faktory: Podnebí, půda, odrůdy vína, destilační proces, zrání.

6. srpna 1936 byla pro tyto 3 regiony potvrzená Appellation d´Origine Controlée (AOC). Kontrolu Kvality a ostatních předpisů spojených s výrobou armagnacu spravuje instituce BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l´Armagnac).

Podle pověsti to byly Římáné co naučili obyvatele Francie pěstovat vinnou révu a vyrábět víno, Arabové byli ti, co je naučili destilovat alkohol a Keltové (Galové) uměli vyrábět dubové sudy a do těchto sudů se začal uskladňovat vinný destilát. I tak vznikal ARMAGNAC.

Zdroj: Land of wine (www.landofwine.cz)