Hauerland: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TomasF (diskuse | příspěvky)
snad změnit kategorie, vhodné menší úpravy
(Žádný rozdíl)

Verze z 6. 12. 2010, 19:33

Hauerland je souhrnné německé označení pro oblast bývalých německých jazykových ostrovů na středním Slovensku, zejména ostrovů v oblasti měst Kremnica, Nitrianske Pravno a Velké Pole. Název Hauerland vznikl až v 30. letech 20. století. Vytvořil ho asi Josef Hanika, propagoval ho Ambros Grosz. Název je odvozen od skutečnosti, že osmi obcím v oblasti končí v němčině název slabikou "hau", což znamená pokácením lesa vzniklou mýtinu.

Osídlení středního Slovenska německými osidlům přiměly uherští králové, aby rozvíjely těžbu nerostného bohatství. Venkovská sídla se založila hlavně kolem měst Nitrianske Pravno a Kremnica, a to zčásti klučením lesů. Tento původ poukazuje přípona-hau v německém názvu osmi měst.

K regionu Hauerland patřilo především 17 lokálních jazykových ostrovů:

1. Žilina / Sillein
2. Vyšehrad / Beneschhau
3. Kľačno / Gaidis
4. Nitranské Pravno / Deutsch Proben
5. Tužina / Schmiedshau
6. Malinová / Zeche
7. Handlová / Krickerhau
8. Nová Lehota / Neuhau
9. Janova Lehota / Drexlerhau
10. Kopernica / Deutsch Littlea
11. Kremnické Bane / Johannesberg
12. Kuneš / Kuneschhau
13. Krahule / Blaufuss
14. Turček / Turza
15. Horní Štubňa / Oberstuben
16. Skleněné / Glaserhau
17. Velké Pole / Hochwies

Německé osidlování středního Slovenska podnítilo bohatství rud drahých kovů. V 13. a 14. stol. vzniklo "sedm dolnouherských důlních měst", mezi nimi "zlatá" Kremnica, "stříbrná" Banská Štiavnica a "měděná" Banská Bystrica. V 14. století byly založeny kolem měst (zejména kolem Kremnice a Nitranského Pravna) samostatné obce, obyvatelé kterých se vedle práce v dolech věnovali i hospodaření na tamní málo úrodné půdě.

Související odkazy