Zubové čerpadlo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Řádek 13: Řádek 13:
De tandwielpomp hoort bij de 'roterende pompen'.
De tandwielpomp hoort bij de 'roterende pompen'.


GOEDE EH





Verze z 25. 10. 2010, 13:38

Klasické zubové čerpadlo

Zubové čerpadlo používá k čerpání kapaliny dvou ozubených kol. Jedná se o jedno z nejběžnějších typů čerpadel používaných v hydraulických systémech. Een tandwielpomp of tandradpomp is een eenvoudige en daardoor goedkope volumetrische pomp die bestaat uit één of meer paren in elkaar grijpende tandwielen met zeer geringe speling tussen de tandwielen en het pomphuis. Tandwielpompen worden gebruikt in:

de chemische industrie hydraulische systemen stookoliepomp op mazoutbranders watercirculatiepomp in auto's In hydraulische systemen gebruikt men ook motoren die volgens hetzelfde principe werken

Tandwielpompen worden wegens hun eenvoud, stabiliteit en lage prijs meestal gebruikt bij lage werkdrukken (ca. 120 bar) en relatief kleine vermogens. Bij hogere drukken wordt het rendement van de pompen en motoren minder en valt de keuze dan toch meestal op een schottenpomp of bij nog hogere drukken op een plunjerpomp.

De tandwielpomp hoort bij de 'roterende pompen'.

GOEDE EH


[bewerken] Zie ook Lobbenpomp [bewerken] Externe links (en) Externe gear pump beschrijving (en) Interne gear pump beschrijving (en) Gear pomp artikel Mediabestanden


Princip zubového čerpadla je založen na tom, že zuby dvojice ozubených kol mohou unášet čerpanou látku, a zároveň těsnit, pokud do sebe zapadnou. U klasického čerpadla je tento princip nejlépe patrný. Na stejném principu pracuje i dvourotorový kompresor.

Rozlišují se dva základní typy:

  • Klasické zubové čerpadlo sestává ze dvou totožných ozubených kol s vnějším ozubením.
  • Excentrické zubové čerpadlo sestává z jednoho ozubeného kola s vnějším a z jednoho ozubeného kola s vnitřním ozubením. Některá zubová čerpadla lze použít buď jako motor, nebo jako čerpadlo.

Typy zubových čerpadel

Konstrukce jednotlivých typů čerpadel se liší podle toho, k čemu je čerpadlo využíváno. Klasické zubové čerpadlo (obr. 1) se používá především pro čerpání kapaliny (oleje) v hydraulických systémech (například stavební stroje; bagry, rypadla…). Další ze základních typů je excentrické čerpadlo pro olejové pumpy v automobilech (obr. 2) a excentrické čerpadlo určené pro čerpání kapalin vysoké viskozity.

Klasické zubové čerpadlo pro hydraulické systémy.
Excentrické zubové čerpadlo pro automobilové motory.
Excentrické zubové čerpadlo pro kapaliny vysoké viskozity.

Funkce

  1. Rotace ozubených kol (hnací ozubené kolo zobrazeno modře, hnané ozubené kolo fialově) způsobí podtlak na vstupní straně čerpadla, čímž dojde k nasátí kapaliny do skříně čerpadla.
  2. Kapalina je dále unášena prostorem mezi ozubenými koly a skříní čerpadla – kapalina neproudí místem styku ozubených kol.
  3. Nakonec je kapalina vytlačena skrze výstupní otvor.
1. Nasátí kapaliny do skříně čerpadla
2. Unášení kapaliny ozubenými koly
3. Výstup kapaliny ze skříně čerpadla

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie zubové čerpadlo na Wikimedia Commons