Roller: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: == Kuličková pera == Kuličková pera patří mezi pera mechanická. Místo grafitové, barevné pastelové nebo snímací tuhy se zde používá zvláštní psací vložka, kter...
(Žádný rozdíl)

Verze z 28. 6. 2010, 17:35

Kuličková pera

Kuličková pera patří mezi pera mechanická. Místo grafitové, barevné pastelové nebo snímací tuhy se zde používá zvláštní psací vložka, která obsahuje různobarevnou psací pastu. Pasta se kapilární trubičkou a drážkami dostává až na kuličku upevněnou v lůžku špičky psací vložky (náplně) a při její rotaci se tlakem přenáší na papír.

Kuličková pera se používají na běžné psaní, na přepisování a při používání dokumentační pasty i na psaní různých trvalých záznamů. Používají se všude tam, kde se používaly snímací tužky barevné i nebarevné. Psací pasty pro kuličkové náplně jsou velmi kvalitní a vyrábějí se v nejrůznějších barvách (modrá, červená, zelená, černá, atd.)


Podle vyhotovení a použitého mechanismu se rozlišují kuličková pera:

jednodušší- jsou celostříkaná z plastoměrů (většinou z polystyrénu) a s ozdobnými kovovými doplňky (ozdobné kroužky, klipsy) nebo bez nich. Vyrábějí se též z eloxovaného hliníku, některé typy těchto per jsou celokovové a bývají pochromované. složitější- jsou z plastometrů, vrchní díl je mosazný, poniklovaný nebo pochromovaný.

Podle uložení náplně (psací vložky) v plášti se kuličková pera dělí na:

pevná- (bez mechanizmu) v dřevěném či plastovém plášti posuvná- (s mechanizmem) který zabezpečuje vysouvání a zasouvání náplně stisknutím tlačítka nebo jednoduchým šroubováním