Chuťový pohárek: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Řádek 30: Řádek 30:
== Vnímání ==
== Vnímání ==


Pro [[chuť|chuťový vjem]] je potřeba určité prahové koncentrace chuťově aktivní látky v pohárcích. Existují čtyři základní typy chuťových vjemů - sladké, kyselé, hořké, slané, jejich vnímání je omezeno na určitý okrsek sliznice. Chuťové pohárky jsou omývány sekretem specializovaných [[slinné žlázy|slinných žláz]] ([[Ebnerova žláza|Ebnerovy žlázy]], gll.gustatoriae), ve kterém jsou rozpouštěné molekuly látek vnímaných jako chuť.
Pro [[chuť|chuťový vjem]] je potřeba určité prahové koncentrace chuťově aktivní látky v pohárcích. Existují čtyři základní typy chuťových vjemů - sladké, kyselé, hořké, slané, jejich vnímání je omezeno na určitý okrsek sliznice. Sladká chuť je rozeznávána na špičce jazyka, hořká na kořenu, slano a kyselo najdeme na stranách jazyku a ostatní chutě vznikají kombinací těchto vjemů v [[koncovém mozku]]. Chuťové pohárky jsou omývány sekretem specializovaných [[slinné žlázy|slinných žláz]] ([[Ebnerova žláza|Ebnerovy žlázy]], gll.gustatoriae), ve kterém jsou rozpouštěné molekuly látek vnímaných jako chuť.


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 1. 4. 2010, 09:03

Šablona:Infobox anatomie Chuťový pohárek (lat. caliculus gustatorius) je útvar ve sliznici jazyka, jehož prostřednictvím je vnímána chuť. Největší množství je jich v epitelu hrazených papil.

Stavba

Chuťový pohárek má tvar soudečku prostupujícího epitelem. Směrem k povrchu epitelu tvoří malý otvor - chuťový pór (porus gustatorius), do kterého vybíhají chuťové vlásky (mikroklky) chuťových buněk s rozličnými chuťovými receptory. Na těle těchto buněk se nachází nervová zakončení, odvádějící vjemy do mozku.

Vnímání

Pro chuťový vjem je potřeba určité prahové koncentrace chuťově aktivní látky v pohárcích. Existují čtyři základní typy chuťových vjemů - sladké, kyselé, hořké, slané, jejich vnímání je omezeno na určitý okrsek sliznice. Sladká chuť je rozeznávána na špičce jazyka, hořká na kořenu, slano a kyselo najdeme na stranách jazyku a ostatní chutě vznikají kombinací těchto vjemů v koncovém mozku. Chuťové pohárky jsou omývány sekretem specializovaných slinných žláz (Ebnerovy žlázy, gll.gustatoriae), ve kterém jsou rozpouštěné molekuly látek vnímaných jako chuť.

Související články

Šablona:Pahýl - anatomie