Předseda vlády: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Editace uživatele „88.146.138.20“ (diskuse) vráceny do předchozího stavu, jehož autorem je „Thijs!bot
Řádek 3: Řádek 3:


== Postavení předsedy vlády ==
== Postavení předsedy vlády ==
Je to ten nejvetší kokot skurvený odmrdaný!
V parlamentních systémech, kde převažuje moc vlády nad parlamentem, se hovoří o tzv. '''premiérském parlamentarismu'''. Ten lze dále rozdělit na ''silný britský typ'' a ''slabý německý typ'', který se někdy nazývá také jako ''kancléřský typ parlamentarismu''. V opačném případě, kdy má rozhodující pravomoci parlament a nikoli vláda, se hovoří o tzv. '''parlamentarismu s převahou zákonodárného sboru'''.

Parlamentní režim lze také klasifikovat podle vazeb mezi premiérem a zbytkem vlády. Politolog [[Giovanni Sartori]] tak definuje předsedu vlády jako:

* '''prvního nad nerovnými''' - premiér je nejdůležitějším představitelem výkonné moci, vůdcem strany a téměř není možnost jej sesadit parlamentním hlasováním, protože dostatečná většina poslanců je jeho stranickými podřízenými, navíc jmenuje a odvolává ministry na základě vlastní vůle
* '''prvního mezi nerovnými''' - premiér nemusí být výlučně šéfem strany, přesto je parlamentem ztěží sesaditelný, může provádět změny členů vlády a sám zůstávata v úřadu
* '''prvního mezi rovnými''' - premiérova existence je spojena s jeho ministry, pokud rezignují oni, tak končí i on, má nad nimi malou moc a přijímá složení vlády, které je mu vnuceno

V premiérském parlamentarismu hraje předseda vlády hlavní roli a ovlivňuje systém tím, že dominuje vládě a vláda následně parlamentu.

Práci [[ministr]]ů řídí vláda. Předseda vlády však může ministra odvolat buď sám, nebo jeho odvolání navrhnout [[hlava státu|hlavě státu]]. Hlava státu v některých systémech musí takové žádosti vyhovět, v jiných nemusí. V takových případech pak předseda vlády obvykle sám rezignuje.

V systémech s čistou dělbou moci předseda vlády neexistuje a hlavou exekutivy je hlava státu, například v [[Spojené státy americké|USA]], kde je [[prezident]]ský systém. Hybridními modely jsou poloprezidentské systémy, kde prezident není jen formální hlavou státu, ale má silné ústavní pravomoci, o něž se dělí s premiérem, např. ve [[Francie|Francii]], [[Rusko|Rusku]] či do roku [[1997]] v [[Polsko|Polsku]]. Pokud vládne ve Francii prezident z jedné strany politického spektra (např. pravicový) a premiér z druhé (levicový) hovoří se o ''kohabitaci''.



== Související články ==
== Související články ==

Verze z 5. 3. 2010, 13:23

Na tento článek je přesměrováno heslo Premiér. O dalších významech pojednává článek Premiér (rozcestník).

Předseda vlády je v parlamentním systému hlavou nejvyššího exekutivního orgánu ve státě: vlády. Ve frankofonních zemích je označován jako premiér, v anglosaských zemích jako první ministr, v německy mluvících zemích jako ministerský předseda. Funkce zástupce předsedy vlády je označována jako místopředseda vlády, náměstek předsedy vlády nebo vícepremiér.

Postavení předsedy vlády

Je to ten nejvetší kokot skurvený odmrdaný!

Související články

Literatura

  • Sartori, G. (2001): Srovnávací ústavní inženýrství. Zkoumání struktur, podnětů a výsledků. Praha. Sociologické nakladatelství.