Evropská společenství: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
aktualizace k 2010, ES zanikla
ještě minulý čas
Řádek 1: Řádek 1:
'''Evropská společenství''', zkracováno '''ES''', označovala tři společenství – '''Evropské hospodářské společenství (EHS)''', '''[[Evropské společenství uhlí a oceli]] (ESUO)''' založené [[1952]] smlouvou podepsanou [[1951]] (vypršela roku [[2002]] a její relevantní zbylá ustanovení přešla do smluv ES), a '''[[Evropské společenství pro atomovou energii]] (Euratom)''' (také ESAE), založené podepsáním druhé ze smluv v [[Řím]]ě roku [[1957]].<br />Od roku [[1965]] byl běžně používán název '''Evropská společenství''' pro tato tři společenství dohromady.
Název '''Evropská společenství''', zkracováno '''ES''', označuje:


Evropská společenství (tedy EHS, ESUO a [[Evropské společenství pro atomovou energii|Euratom]]) tvořily I. pilíř [[Evropská unie|Evropské unie]] (měla nadnárodní charakter), která vznikla na základě [[Maastrichtská smlouva|Maastrichtské smlouvy]]. II. pilíř [[Evropská unie|Evropské unie]] tvořila společná zahraniční a bezpečnostná politika a III. pilíř policejní a soudní spolupráce v trestních věcech.
*'''Evropsk''' společenství''' tři společenství – výše zmíněné a během doby nejvýznamnější '''Evropské hospodářské společenství (EHS)''', '''[[Evropské společenství uhlí a oceli]] (ESUO)''' založené [[1952]] smlouvou podepsanou [[1951]] (vypršela roku [[2002]] a její relevantní zbylá ustanovení přešla do smluv ES), a '''[[Evropské společenství pro atomovou energii]] (Euratom)''' (také ESAE), založené podepsáním druhé ze smluv v [[Řím]]ě roku [[1957]].<br />Od roku [[1965]] byl běžně používán název '''Evropská společenství''' pro tato tři společenství dohromady.


Po ratifikaci [[Lisabonská smlouva|Lisabonské smlouvy]] Evropská společenství zanikla a právním nástupcem se stala [[Evropská unie]]. [[Evropské společenství pro atomovou energii]] si přesto zachovalo částečně nezávislý statut a existuje nadále.
Evropská společenství (tedy EHS, ESUO a [[Evropské společenství pro atomovou energii|Euratom]]) tvoří I. pilíř [[Evropská unie|Evropské unie]] ( nadnárodní charakter), která vznikla na základě [[Maastrichtská smlouva|Maastrichtské smlouvy]]. II. pilíř [[Evropská unie|Evropské unie]] tvoří společná zahraniční a bezpečnostná politika a III. pilíř policejní a soudní spolupráce v trestních věcech.

Po ratifikaci [[Lisabonská smlouva|Lisabonské smlouvy]] Evropská společenství zanikla a právním nástupcem se stala [[Evropská unie]]. [[Evropské společenství pro atomovou energii]] si přesto zachoval částečně nezávislý statut a existuje nadále.


*'''Evropsk''é'' společenství''' – formální, nepřesný název pro '''Evropské hospodářské společenství (EHS)'''{{chybí zdroj}} založené šesti státy podepsáním první ze dvou smluv v [[Řím]]ě roku [[1957]], které bylo od roku 1967 součástí Evropských společenství (ES) transformovaného [[Maastrichtská smlouva|Maastrichtskou smlouvou]] z roku 1992 na I. pilíř EU jako '''Evropská společenství (ES)'''.
*'''Evropsk''é'' společenství''' – formální, nepřesný název pro '''Evropské hospodářské společenství (EHS)'''{{chybí zdroj}} založené šesti státy podepsáním první ze dvou smluv v [[Řím]]ě roku [[1957]], které bylo od roku 1967 součástí Evropských společenství (ES) transformovaného [[Maastrichtská smlouva|Maastrichtskou smlouvou]] z roku 1992 na I. pilíř EU jako '''Evropská společenství (ES)'''.

Verze z 1. 2. 2010, 07:06

Evropská společenství, zkracováno ES, označovala tři společenství – Evropské hospodářské společenství (EHS), Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) založené 1952 smlouvou podepsanou 1951 (vypršela roku 2002 a její relevantní zbylá ustanovení přešla do smluv ES), a Evropské společenství pro atomovou energii (Euratom) (také ESAE), založené podepsáním druhé ze smluv v Římě roku 1957.
Od roku 1965 byl běžně používán název Evropská společenství pro tato tři společenství dohromady.

Evropská společenství (tedy EHS, ESUO a Euratom) tvořily I. pilíř Evropské unie (měla nadnárodní charakter), která vznikla na základě Maastrichtské smlouvy. II. pilíř Evropské unie tvořila společná zahraniční a bezpečnostná politika a III. pilíř policejní a soudní spolupráce v trestních věcech.

Po ratifikaci Lisabonské smlouvy Evropská společenství zanikla a právním nástupcem se stala Evropská unie. Evropské společenství pro atomovou energii si přesto zachovalo částečně nezávislý statut a existuje nadále.

  • Evropské společenství – formální, nepřesný název pro Evropské hospodářské společenství (EHS)[zdroj?] založené šesti státy podepsáním první ze dvou smluv v Římě roku 1957, které bylo od roku 1967 součástí Evropských společenství (ES) transformovaného Maastrichtskou smlouvou z roku 1992 na I. pilíř EU jako Evropská společenství (ES).

Šablona:EU-timeline

Související články

Šablona:Portál Evropská unie

Externí odkazy