Jarní bod: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m typo
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Jarní bod''' je jedním ze dvou průsečíků [[ekliptika|ekliptiky]] se světovým rovníkem. Jedná se o bod na [[nebeská sféra|nebeské sféře]], kde se nachází [[Slunce]] v okamžiku [[jarní rovnodennost]]i.
'''Jarní bod''' je jedním ze dvou průsečíků [[ekliptika|ekliptiky]] se světovým rovníkem. Jedná se o bod na [[nebeská sféra|nebeské sféře]], kde se při úsvitu nachází [[Slunce]] v okamžiku [[jarní rovnodennost]]i.


V současné době se nachází v souhvězdí [[Ryby (souhvězdí)|Ryb]], ačkoliv bývá označován znakem souhvězdí [[Beran (souhvězdí)|Berana]]. Před dvěma tisíci lety se totiž nacházel v souhvězdí Berana, ze kterého se v důsledku [[precese zemské osy]] přesunul do souhvězdí Ryb, a takto se postupně bude posouvat i dále.
V současné době se nachází v [[souhvězdí Ryb]], ačkoliv bývá označován znakem souhvězdí [[Beran (souhvězdí)|Berana]]. Přibližně na začátku letopočtu do něj přešel [[souhvězdí Berana]], ze kterého se přesunul do [[souhvězdí Ryb]], kolem roku [[2140]] se přesune do [[souhvězdí Vodnáře]]<ref>Bible, Lukáš 22:10</ref> a tak dále. Příčinou tohoto (velmi pomalého) posunu je [[precese zemské osy]]. Období, kterou zemská osa potřebuje na „přesun“ jarního bodu z jednoho [[souhvězdí zvířetníku]] do druhého, se nazývá ''aeon'' (v původním významu ''věk'').


Protějškem je [[podzimní bod]].
Protějškem je [[podzimní bod]].


==Odkazy==
==Související články==
===Reference===
<references/>
===Související články===
* [[Rovnodennost]]
* [[Rovnodennost]]
* [[Nebeská sféra]]
* [[Nebeská sféra]]

Verze z 11. 11. 2008, 01:44

Jarní bod je jedním ze dvou průsečíků ekliptiky se světovým rovníkem. Jedná se o bod na nebeské sféře, kde se při úsvitu nachází Slunce v okamžiku jarní rovnodennosti.

V současné době se nachází v souhvězdí Ryb, ačkoliv bývá označován znakem souhvězdí Berana. Přibližně na začátku letopočtu do něj přešel souhvězdí Berana, ze kterého se přesunul do souhvězdí Ryb, kolem roku 2140 se přesune do souhvězdí Vodnáře[1] a tak dále. Příčinou tohoto (velmi pomalého) posunu je precese zemské osy. Období, kterou zemská osa potřebuje na „přesun“ jarního bodu z jednoho souhvězdí zvířetníku do druhého, se nazývá aeon (v původním významu věk).

Protějškem je podzimní bod.

Odkazy

Reference

  1. Bible, Lukáš 22:10

Související články