Diskuse:Magnetická rezonance: Porovnání verzí

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)
Smazaný obsah Přidaný obsah
Robot: Upozornění na upravené zdroje vyžadující kontrolu #IABot (v2.0beta8)
Řádek 29: Řádek 29:


Ten článek je po mnoha stránkách napsaný dost nepřesně a nejde jen o v jistém smyslu drobnosti popisované zde v diskusi. Spolu s NMR spektroskopií se na to časem pustím, takhle by to nemělo zůstat.[[Wikipedista:VaclavRimal|VaclavRimal]] ([[Diskuse s wikipedistou:VaclavRimal|diskuse]]) 22. 11. 2013, 12:53 (UTC)
Ten článek je po mnoha stránkách napsaný dost nepřesně a nejde jen o v jistém smyslu drobnosti popisované zde v diskusi. Spolu s NMR spektroskopií se na to časem pustím, takhle by to nemělo zůstat.[[Wikipedista:VaclavRimal|VaclavRimal]] ([[Diskuse s wikipedistou:VaclavRimal|diskuse]]) 22. 11. 2013, 12:53 (UTC)

== Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018) ==

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce [[Magnetická rezonance]]. Prosím, zkontrolujte [https://cs.wikipedia.org/w/index.php?diff=prev&oldid=16384202 moje editace]. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte [[:m:InternetArchiveBot/FAQ|seznam často kladených otázek]] pro další informaci. Provedl jsem následující změny:
*Přidán odkaz na https://web.archive.org/web/20160310035223/http://www.fis.cinvestav.mx/~lmontano/sciam/NMR-scam0582-78-91.pdf do http://www.fis.cinvestav.mx/~lmontano/sciam/NMR-scam0582-78-91.pdf
. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—[[:en:User:InternetArchiveBot|'''<span style="color:darkgrey;font-family:monospace">InternetArchiveBot</span>''']] <span style="color:green;font-family:Rockwell">([[:en:User talk:InternetArchiveBot|Nahlásit chybu]])</span> 30. 8. 2018, 20:02 (CEST)

Verze z 30. 8. 2018, 20:02

Různé

nechapu tento clanek ?! jak proton se muye vychylit - exitovat a pak nasledne se vratit do puvodniho stavu??? nasledne uvolni foton Snad doslo k zamene s elektronem jinak nevim ...

nejak ten clanek taky nechapu...muzes prosim napsat z jakych pramenu jsi cerpal...a vzhledem k obsahu bych to clanek nezarazoval do kategorie lekarstvi, ale spis fyzika...

  • ahoj, překládal jsem z německé a z anglické verze. Jsou uvedeny jako interwiki vlevo. Byl bych rád, kdyby to někdo přesněji dopřeložil, protože je pravda, že jsem se v tom pak taky začal ztrácet, ale princip s tím jádrem je tak, jak je popsáno. Tenhle semestr by mi to mělo být objasněno, tak to potom snad dokončím. Bestof 12:02, 7. 7. 2007 (UTC)


celkem zde postrádám informaci, že přístroj vydává výrazný hluk (údajně i přes 120dB), v nízké slyšitelné frekvenci (stovky Hz ?, neharmonický), navíc dost nepravidelně možná by bylo vhodné, aby to zde někdo napsal


Myslím že tam je několik nepřesností: V pacientovi nesmí být kovové (feromagnetické) předměty nejenom v oku či mozku ale kdekoliv jinde. Některé kovy asi nevadí - například s určitostí nevadí titanové svorky po operaci žlučníku - posílal jsem tam již několik takových pacientů a nebyl problém. Titan zřejmě není možné zmagnetizovat, není feromagnetický.

V těch kontraindikacích se uvádějí také srdeční chlopně kovové, kardiostimulátory (nebo kardiovertery) VŠECHNY, i stav po jejich odstranění (zůstávají pravděpodobně v těle ty vodiče, elektrody). Dále různé cévní výztuže, stenty.

Riziko tuším nepředstavuje zahřívání takových předmětů jako spíše jejich pohyby. V magnetickém poli 7 tesla to z vás kloubní náhradu nebo nějako dlahu etc. z materiálu který lze zmagentizovat prostě vytrhne, to pole je velmi silné.

Zvuk který to vydává není až tak hlasitý, aby se to nedalo vydržet, vyšetření jsem osobně absolvoval. Je to ( pokud dovolíte neumělý popis) cosi jako rytmické bušení, dusání a podobně. Během vyšetření se to periodicky mění. Byl jsem unavený po noční službě a tak jsem jim tam při tom dokonce usnul i přes ten kravál. Nebo možná právě proto, ta rytmicita těch zvuků může někoho uklidňovat, uspávat.


Editujte s odvahou

Děkuji vám, že se snažíte Wikipedii pomoci. Neváhejte v článku provést potřebné změny, a to nejlépe s uvedením zdroje. Noví přispěvatelé jsou vždy vítáni. --MiroslavJosef 12. 3. 2009, 17:24 (UTC)

Také jsem jedno vyšetření absolvoval, přístroj je skutečně velice hlučný, magnetické pole ale není 7 Tesla, ale asi 1,5 Tesla, i tak je velice silné. před vyšetřením jsem musel projít detekčním rámem, aby bylo zajištěno, že nemám v těle žádné kovy, které by mohly ublížit jak vyšetřované osobě (tedy mě osobně) tak by mohly i poškodit přístroj samotný. MiroslavJosef 29. 1. 2010, 15:20 (UTC)

MRI přístroje nemusí mít jednu konkrétní hodnotu magnetické indukce. Existují určitě minimálně přístroje s 1.5T, 3T a 7T polem (pro použití na lidech). -- MartinVejmelka 15.12.2011

Ten článek je po mnoha stránkách napsaný dost nepřesně a nejde jen o v jistém smyslu drobnosti popisované zde v diskusi. Spolu s NMR spektroskopií se na to časem pustím, takhle by to nemělo zůstat.VaclavRimal (diskuse) 22. 11. 2013, 12:53 (UTC)

Externí odkazy či reference byly změněny (srpen 2018)

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy či reference na stránce Magnetická rezonance. Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 30. 8. 2018, 20:02 (CEST)Odpovědět