Ole Nydahl: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Thijs!bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: es:Ole Nydahl, sk:Ole Nydahl
Tsca.bot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: hu:Láma Ole Nydahl
Řádek 24: Řádek 24:
[[et:Ole Nydahl]]
[[et:Ole Nydahl]]
[[fi:Ole Nydahl]]
[[fi:Ole Nydahl]]
[[hu:Ole Nydahl]]
[[hu:Láma Ole Nydahl]]
[[pl:Ole Nydahl]]
[[pl:Ole Nydahl]]
[[ru:Оле Нидал]]
[[ru:Оле Нидал]]

Verze z 23. 6. 2007, 22:52

Soubor:Lama ole nydahl in amden 2004-gp.jpg
Ole Nydahl (2004)

Lama Ole Nydahl (* 19. března 1941) je jeden z mála lidí ze Západu, který je plně kvalifikován jako lama a meditační mistr v tradici „Diamantové cesty“. V roce 1969 se společně se svou ženou Hannah stali prvními západními žáky 16. Gjalwy Karmapy; Rangdžunga Rigpäho Dordžeho, jednoho z největších meditačních mistrů tohoto století a také hlavy linie Kagjü. Karmapa Oleho a Hannah hluboce ovlivnil a požádal je, aby přinesli buddhismus na Západ. Posledních třicet let nonstop cestují - učí a vedou meditační kurzy v centrech po celém světě. Lama Ole složil diplomovou práci z filosofie v Dánsku. Zabýval se v ní knihou Brány vnímání od Aldouse Huxleyho. Je autorem šesti knih, které byly přeloženy do mnoha jazyků. On a Hannah založili přes 400 center Diamantové cesty ve Spojených státech, Německu, Polsku, Rusku, Jižní Americe, Japonsku, Austrálii, Kanadě a v mnoha dalších zemích světa, včetně České republiky.

Lama Ole Nydahl odmítl čínského kandidáta na 17. Karmapu Orgjäna Thinlä Dordžeho a ve sporu o 17. Karmapu stojí na straně Thajeho Dordžeho.

„Můj návod je jednoduchý: řekněte lidem,jak je důležité, aby našli něco, co je může přenést přes nemoci, stáří a smrt. Nebojte se jim ukázat vaši radost ze života. Řekněte jim, že mysl je jako prostor: otevřená, jasná a neomezená.“


Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Ole Nydahl na Wikimedia Commons