Theofil Alexandrijský: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: {{Infobox - osoba}} '''Theofil Alexandrijský''' (385412) byl křesťanský duchovní. Koptská pravoslavná církev ho uznává jako svého 23. papeže. V letech 3…
(Žádný rozdíl)

Verze z 17. 5. 2018, 17:17

Theofil Alexandrijský
NarozeníEgypt
Úmrtí15. října 412
Egypt
Místo pohřbeníAlexandrie
BydlištěSaint Mark's Coptic Orthodox Cathedral
Povoláníkněz a patriarcha
Nábož. vyznánípravoslaví
katolická církev
FunkcePapež Koptské pravoslavné církve
Patriarcha Alexandrijský
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Theofil Alexandrijský (385412) byl křesťanský duchovní. Koptská pravoslavná církev ho uznává jako svého 23. papeže. V letech 385–412 byl alexandrijským arcibiskupem.

V roce 391 objevil (podle Rufina a Sozomena) tajný pohanský chrám. Nechal výsměšně vystavit pohanské artefakty veřejnosti, což urazilo pohany natolik, že na křesťany zaútočili. Theofil zorganizoval křesťanskou milici, která pohany vytlačila do alexandrijského pohanského chrámu Serapeum. Císař poslal Theofilovi list, že má všechny pohany za jejich prohřešky proti zákonu omilostnit, ale může zbořit Serapeum. Podle Sókrata Scholastika zboření chrámu císař dovolil až po velkém Theofilově naléhání. Theofil nechal chrám skutečně zbořit a jeho vybavení zničit. To je považováno za jeden z mezníků vývoje starověkého světa, kdy křesťanství začalo násilně vytlačovat nejen pohanství, ale i celou antickou kulturu (za symbolickou tečku tohoto tažení je považováno zlynčování a ubití novoplatónské filozofky Hypatie z Alexandrie, nařízené mimochodem Theofilovým synovcem, žákem a nástupcem ve funkci arcibiskupa Cyrilem).

Po boji proti pohanům se Theofil sousředil na boj proti svým dvěma nepřátelům uvnitř církve - následovníkům Órigenova učení a Janu Zlatoústému. Origenovců nechal Theofilus povraždit asi 10 000. Jana Zlatoústého spolu se svým synovcem Cyrilem Alexandrijským roku 404 sesadil z pozice konstantinopolského patriarchy a poslal ho do vyhnanství.

Z Theofilových spisů se zachovaly jen zlomky, zejména dopisy Jeronýmovi.

Jediná církev, která Theofila uznává jako svatého, je koptská.

Zdroj: enwiki