Dusičnany: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
OdderBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 16: Řádek 16:
=== [[Dusičnan draselný]] ===
=== [[Dusičnan draselný]] ===


Jeho nechemický název je též ledek draselný (KNO<SUB>3</SUB>). Připravuje se z dusičnanu sodného. Tento způsob výroby dusičnanu draselného se nazývá konverze. Používá se jako draselné a dusíkaté hnojivo nebo jako sůl k nasolování masa Sanitr (E252). Dusičnan draselný je též nejvýznamější složkou původního černého [[střelný prach|střelného prachu]]
Jeho nechemický název je též ledek draselný (KNO<SUB>3</SUB>). Připravuje se z dusičnanu sodného. Tento způsob výroby dusičnanu draselného se nazývá konverze. Používá se jako draselné a dusíkaté hnojivo nebo jako sůl k nasolování masa Sanytr (E252). Dusičnan draselný je též nejvýznamější složkou původního černého [[střelný prach|střelného prachu]]


=== [[Dusičnan amonný]] ===
=== [[Dusičnan amonný]] ===

Verze z 6. 5. 2007, 17:20

Šablona:Upravit - chemie

Dusičnany (ledky, nitráty) jsou soli kyseliny dusičné. Dusičnany jsou sloučeniny, jejichž obecný vzorec je Me(NO3)x, kde Me je kov nebo NH4 a NO3 je dusičnanový anion a x je rovno oxidačnímu číslu kationtu.

Dusičnany praktického významu

Dusičnan sodný

Jeho nechemický název je též ledek chilský (NaNO3). Ačkoli tvoří rozsáhlá ložiska, vyrábí se dnes uměle. Připravuje se reakcí oxidů dusíku se sodou:

NO + NO2 + Na2CO3 + O2 → 2 NaNO3 + CO2

Dusičnan sodný se používá jako hnojivo a jako oxidační činidlo.


Dusičnan draselný

Jeho nechemický název je též ledek draselný (KNO3). Připravuje se z dusičnanu sodného. Tento způsob výroby dusičnanu draselného se nazývá konverze. Používá se jako draselné a dusíkaté hnojivo nebo jako sůl k nasolování masa Sanytr (E252). Dusičnan draselný je též nejvýznamější složkou původního černého střelného prachu

Dusičnan amonný

Jeho vzorec je NH4NO3. Používá se jako složka trhavin.
Lze z něj připravovat azoxid N2O.

NH4NO3 → N2O + 2 H2O

Dusičnan vápenatý

Vzorec : Ca(NO3)2. V čistém stavu je to bílá, krystalická látka rozpustná ve vodě. Připravuje se rozpouštěním uhličitanu nebo hydroxidu v kyselině dusičné. Používá se jako dusíkaté hnojivo.

Dusičnan barnatý, Dusičnan strontnatý

Vzorec dusičnanu barnatého je Ba(NO3)2. Barví plamen zeleně a je proto součástí složí pro zelený bengálský oheň. Vzorec dusičnanu strontnatého je Sr(NO3)2. Dusičnan strontnatý barví plamen červeně a je proto součástí složí pro červený bengálský oheň.

Dusičnan stříbrný

Jeho vzorec je AgNO3. Nazývá se též lápis nebo pekelný kamínek. Vzniká reakcí stříbra s kyselinou dusičnou. Je bezbarvý a dobře rozpustný ve vodě. Užívá se většinou v lékařství.

Dusičnan měďnatý

Jeho vzorec je Cu(NO3)2. Je to modrá látka dobře rozpustná ve vodě. Vzniká reakcí mědi s kyselinou dusičnou:

3 Cu + 8 HNO3 → 3 Cu(NO3)2 + 2 NO + 4 H2O