Refraktor: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kf (diskuse | příspěvky)
+wiki
Řádek 1: Řádek 1:
== Refraktor ==
== Refraktor ==


Refraktor je "čočkový dalekohled", jeho [[objektiv]] je tedy složený z jedné nebo více čoček. Tento typ dalekohledů trpí řadou vad, z nichž je asi nejmarkantnější [[barevná vada]]. Tuto vadu lze korigovat kombinací dvou čoček z různých druhů skel ([[flintové sklo]], [[korunové sklo]]). Dalekohled s korigovanou barevnou vadou se nazývá achromatický nebo krátce [[achromát]]. Při velkých zvětšeních se přesto tato barevná vada u achromátu projevuje a působí rušivě. Kvalitněji lze barevnou vadu redukovat přidáním další čočky/čoček. Tyto "[[apochromát]]y" umožňují použití většího zvětšení bez rušivého efektu, ale díky náročnosti výroby jsou nepoměrně dražší.
Refraktor je "čočkový dalekohled", jeho [[objektiv]] je tedy složený z jedné nebo více [[čočka (optika)|čoček]]. Tento typ dalekohledů trpí řadou vad, z nichž je asi nejmarkantnější [[barevná vada]]. Tuto vadu lze korigovat kombinací dvou čoček z různých druhů skel ([[flintové sklo]], [[korunové sklo]]). Dalekohled s korigovanou barevnou vadou se nazývá achromatický nebo krátce [[achromát]]. Při velkých zvětšeních se přesto tato barevná vada u achromátu projevuje a působí rušivě. Kvalitněji lze barevnou vadu redukovat přidáním další čočky/čoček. Tyto "[[apochromát]]y" umožňují použití většího zvětšení bez rušivého efektu, ale díky náročnosti výroby jsou nepoměrně dražší.

Verze z 29. 3. 2007, 12:14

Refraktor

Refraktor je "čočkový dalekohled", jeho objektiv je tedy složený z jedné nebo více čoček. Tento typ dalekohledů trpí řadou vad, z nichž je asi nejmarkantnější barevná vada. Tuto vadu lze korigovat kombinací dvou čoček z různých druhů skel (flintové sklo, korunové sklo). Dalekohled s korigovanou barevnou vadou se nazývá achromatický nebo krátce achromát. Při velkých zvětšeních se přesto tato barevná vada u achromátu projevuje a působí rušivě. Kvalitněji lze barevnou vadu redukovat přidáním další čočky/čoček. Tyto "apochromáty" umožňují použití většího zvětšení bez rušivého efektu, ale díky náročnosti výroby jsou nepoměrně dražší.