Blur: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Diskografie: Špatný odkaz alba 13
+ most recent image
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox Hudební umělec
{{Infobox Hudební umělec
| jméno = Blur
| jméno = Blur
| obrázek =Blur_Concert_Hyde_Park_3_July_2009_(08).jpg
| obrázek =Blur live 29.07.2013 in Rome.jpg
| popis obrázku = Blur v Hyde Parku (červenec 2009)
| popis obrázku = Blur 2013
|velikost obrázku =
|velikost obrázku =
| široký obrázek =
| široký obrázek =

Verze z 30. 7. 2013, 23:43

Šablona:Infobox Hudební umělecBlur je anglická hudební skupina, která vznikla v Londýně roku 1989 původně pod názvem Seymour. Skupinu tvoří zpěvák, doprovodný kytarista a klavírista Damon Albarn, kytarista Graham Coxon, basista Alex James a bubeník Dave Rowntree. V 90. letech tvořila spolu s kapelami Oasis, Pulp, Suede a Elastica žánr, který dostal označení Britpop.

Historie

Formace a začátky

V roce 1988 se dlouhodobí přátelé od dětství, Damon Albarn a Graham Coxon přihlásili ke studiu na Londýnské univerzitě Goldsmiths. Oba tíhli od dětství k hudbě a tak chtěli samozřejmě utvořit hudební skupinu. Dave Rowntree a Alex James se připojili do skupiny o něco později. Skupina vznikla původně pod názvem Seymour až v roce 1989. Roku 1990 vydali singl She's So High z nadcházejícího alba. V roce 1991 skupina vydala debutové album Leisure se kterým se skupina dostala do podvědomí většiny tehdejších teenagerů. Skupina absolvovala turné po Americe, které bylo méně úspěšné než očekávali. Blur se v Americe nikdy neprosadili, nejspíš díky panující skupině Nirvana. Nejlepší období Britpopu, ale mělo ještě nastat. V roce 1993 bylo vydáno album Modern Life Is Rubbish, které se původně mělo jmenovat Blur vs. America. Následně v roce 1994 album Parklife, se kterým v roce 1995 Blur vyhráli čtyři ocenění BRIT Awards za nejlepší skupinu a album. Ještě před vydáním alba The Great Escape v roce 1995, rivalové a největší soupeři v takzvaném Battle of Britpop, Blur a Oasis vydávají první singly ve stejný den. Blur s písní Country House porazil singl Roll With It z alba (What's the Story) Morning Glory? v poměru 274,000 ku 216,000 prodaných kopií. Tyto roky jsou označovány jako zlatá éra Britpopu.

Konec Britpopu

Následující roky se Blur odklonil od klasického Britpopu a směřoval více k Alernativnímu rocku, Indie rocku a elektronickému zvuku. S albem Blur z roku 1997 se znovu dostali na vrchol žebříčků. S nejznámější písní Song 2 vyhráli nespočet ocenění. Roku 1999 vydali album s názvem 13, kde hodně experimentovali se zvukem a kde se hlavním námětem alba stal smutek, bezmoc a rozčarování Damona Albarna z rozchodu se zpěvačkou Justine Frischmann ze skupiny Elastica. Písně No Distance Left to Run a Tender, ve kterých Albarn vyznává svou lásku, ale zároveň se snaží zapomenout, se staly hity.

Rozpad skupiny

Po turné v roce 1999 se členové věnovali svým projektům. Damon Albarn se věnoval animovaným Gorillaz, Graham Coxon svému sólovému projektu a Alex James pracoval s Fat Les. Albarn se začal hlouběji zabývat Africkou hudbou a hudbou ze Středního Východu, toto vše chtěl zapojit i dalšího plánovaného alba. Na konci roku 2001 se začínalo pracovat na dalším albu Think Tank. Skupina odjela na část nahrávání do Marrákeše v Maroku, kde Albarn zapojil i marocký orchestr. Během nahrávání Graham Coxon opustil skupinu. Coxon se podílel pouze na jediné písni z alba, Battery in Your Leg. Důvodů proč Coxon opustil skupinu bylo hned několik. Coxon cítil ve skupině napětí a uvědomil si, že si potřebuje od skupiny na nějaký čas odpočinout. Další věcí byl strach z alkoholu. Coxon se v minulosti několikrát léčil ze závislosti na alkohol a tak měl strach, že s novým albem přijdou koncertní turné a s turné přijde alkohol. Dalším pravděpodobným důvodem byla chuť pracovat na svém sólovém projektu, který se stával více a více úspěšným. Po odchodu Coxona se Albarn ujal kytary. Po vydání alba v roce 2003, které obsahuje jednu skrytou píseň Me, White Noise, se Blur bez Coxona vydali na turné. Po turné se zbývající členové rozutekli ke svým projektům a po dohodě se skupina ještě téhož roku rozpadla.

2009 nový začátek

V prosinci roku 2008 Albarn uvedl, že se všichni členové Blur dají znovu dohromady a že příští rok zahrají velký koncert v Londýně, konkrétně 3. července 2009 v Hyde Parku. Lístky byly vyprodány během 2 minut. Koncert obsahoval celkem 26 písní z celého spektra Blur a byl více než úspěšný. V lednu 2010 byl vydán dokumentární film, který dokumentoval celou dobu před vznikem Blur až do koncertu v Hyde Parku, navíc obsahoval záznam koncertu. V dubnu 2010 Blur vydali vinylový singl s názvem Fool's Day, byla to první nahrávka od roku 2003.

V lednu 2011 Coxon podlehl nátlaku otázek ohledně nahrávání nového alba a oznámil, že album se začne v nejbližší době nahrávat, avšak Albarn toto tvrzení odmítl s tím, že je to v této chvíli nepravděpodobné.

19. února 2012 Coxon a Albarn zahráli novou písničku s názvem Under the Westway. 21. února Blur získali ocenění za mimořádné přispění k hudbě (Outstanding Contribution to Music) na BRIT Awards, kde zahráli 5 písní - Girls and Boys, Song 2, Parklife, Tender a This is a Low. Na předávání se stal neslavný incident zpěvačky Adele, jejího prostředníčku a Blur.

2. července 2012 Blur zahráli na střeše jejich nahrávacího studia v západním Londýně jejich dvě nové písně z nadcházejícího singlu Under The Westway, Under The Westway a The Puritan. Koncert byl za deštivého počasí vysílán online na oficiálních stránkách skupiny. Sedmi palcový single Under The Westway bude vydán 6. srpna.

K výročí 21 let skupiny Blur, byla 30. července vydána speciální edice všech dosavadních projektů Blur. Edice bude obsahovala remastrovaná alba, nevydané, raritní a bonusové materiály, záznamy z koncertů, soukromé videozáznamy a dosud nevydaný single Superman z roku 1989, kdy skupina ještě vystupovala pod názvem Seymour.

Blur zahráli 12. srpna New Order a The Specials na uzavíracím programu letní olympiády v Londýně.

Pro rok 2013 budou Blur konat světové turné.

Po zrušeném koncertě od pořadatelů na Taiwanu a v Japonsku, měla skupina volný týden v Hong Kongu, který strávila snahou o nahrání nových nahrávek.

Diskografie

Alba

Externí odkazy

Reference