Mesianismus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 18 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q630281)
Řádek 7: Řádek 7:


[[Kategorie:Náboženské směry]]
[[Kategorie:Náboženské směry]]

[[ca:Messianisme]]
[[de:Messianismus]]
[[el:Μεσσιανισμός]]
[[en:Messianism]]
[[eo:Mesianismo]]
[[es:Mesianismo]]
[[eu:Mesianismo]]
[[fa:موعودگرایی]]
[[fr:Messianisme]]
[[it:Messianismo]]
[[ka:მესიანიზმი]]
[[nl:Messianisme]]
[[pl:Mesjanizm]]
[[pt:Messianismo]]
[[ro:Mesianism]]
[[ru:Мессианизм]]
[[sk:Mesianizmus]]
[[sv:Messianism]]

Verze z 6. 4. 2013, 03:52

Mesianismus je náboženská víra v příchod Mesiáše - bohem seslaného vykupitele, který má údajně přinést záchranu či spásu těm, kteří v něj uvěří, ať už se jedná o osobu, náboženské nebo národní společenství.

Mesianismus byl typický zejména pro pozdní judaismus, ve kterém byl Mesiáš chápán jako mocný vojevůdce, jenž vysvobodí národ Židů z područí podmanitelů. V prostředí židovských sekt nabyl mesianismus charakter víry v osobní spasení jednotlivce, které se projeví v posmrtném životě. V této podobě byl přejat křesťanským náboženstvím. V přeneseném slova smyslu je to víra v mimořádné, osobité poslání určitého jedince či národa.

Český mesianismus

Soubor kulturních znaků které můžeme vystopovat v dějinách českého národa. Nejspíše se jedná o kompenzaci pocitu méněcennosti na úkor okolních království (Polsko, Uhry) která dosáhla na královský titul a arcibiskupství. Charakteristickým znakem je označování Čech za nejkřesťanštější království světa, či českých vládců za první mezi křesťany atd. Lze to najít například v dílech minnesangerů Ulricha von Etzenbach Rainmara von Zweter nebo v několik verzích Alexandreidy. Problematikou českého mesianismu se zabývá především český kulturní historik Petr Hlaváček a Colegium Europeanum při FF UK.