Kometa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
BotCS (diskuse | příspěvky)
m BotCS - warnfile Přidal:th,fi
pridany informace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Kometa''' - hrouda ledu a prachu obíhající po velmi excentrické [[trajektorie|trajektorii]] kolem [[Slunce]]. Komety se proto po většinu času zdržují za oběžnou dráhou [[Pluto|Pluta]], odkud občas nějaká vylétne. Existují však i komety, které se ke Slunci navrací pravidelně. Mezi ně patří např. [[Halleyova kometa]], [[Hale-Boppova kometa]], [[Kohoutkova kometa]]
'''Kometa''' - hrouda ledu a prachu obíhající po velice excentrické [[trajektorie|trajektorii]] kolem [[Slunce]]. Většina komet se po většinu času zdržují za oběžnou dráhou [[Pluto|Pluta]], odkud občas nějaká přilétne do vnitřních části Sluneční soustavy. V závislosti na gravitační interakci komety s planetami se její dráha může změnit na hyperbolickou (a definitivně opustit Sluneční soustavu) nebo na méně eliptickou. Například Jupiter je známý tím, že mění dráhy komét a zachycuje je na krátké oběžné dráhy. Proto existují i komety, které se ke Slunci vrací pravidelně a často. Mezi ně patří např. [[Halleyova kometa]], [[Hale-Boppova kometa]], [[Kohoutkova kometa]]. Často se v tomto smyslu míní jednou za několik stovek let.

Kometa se skládá z těcho částí:

* ''Jádro'' -- pevná část komety velikosti kilometrů až desítek kilometrů.
* ''Koma'' -- kulová obálka kolem jádra, složena především z plynů
* ''Chvost'' -- plyn a prachové částice směřující od Slunce


'''Složení:''' Jádro se skládá především z ledu a prachu. Zastoupen je například <math>CO_2</math>. Koma obsahuje různé disociované molekuly a radikály, např. <math>OH</math>, <math>NH</math>, <math>CO_2</math>, <math>NH_3</math>, <math>CH_4</math> atd. Říká se, že kometární materiál si můžete udělat i doma: vemte trochu vody, smíchejte s tonerem z tiskárny a ještě přidejte trochu organických látek z vlastních slin. Tuto směs smíchejte s pevným oxidem uhličitým (suchý led) nechte zmrznout.


[http://komety.wz.cz/zakladni.html Více např. na těchto stránkach]


zpět - [[Astrofyzika]]
zpět - [[Astrofyzika]]

Verze z 25. 9. 2004, 18:02

Kometa - hrouda ledu a prachu obíhající po velice excentrické trajektorii kolem Slunce. Většina komet se po většinu času zdržují za oběžnou dráhou Pluta, odkud občas nějaká přilétne do vnitřních části Sluneční soustavy. V závislosti na gravitační interakci komety s planetami se její dráha může změnit na hyperbolickou (a definitivně opustit Sluneční soustavu) nebo na méně eliptickou. Například Jupiter je známý tím, že mění dráhy komét a zachycuje je na krátké oběžné dráhy. Proto existují i komety, které se ke Slunci vrací pravidelně a často. Mezi ně patří např. Halleyova kometa, Hale-Boppova kometa, Kohoutkova kometa. Často se v tomto smyslu míní jednou za několik stovek let.

Kometa se skládá z těcho částí:

  • Jádro -- pevná část komety velikosti kilometrů až desítek kilometrů.
  • Koma -- kulová obálka kolem jádra, složena především z plynů
  • Chvost -- plyn a prachové částice směřující od Slunce


Složení: Jádro se skládá především z ledu a prachu. Zastoupen je například . Koma obsahuje různé disociované molekuly a radikály, např. , , , , atd. Říká se, že kometární materiál si můžete udělat i doma: vemte trochu vody, smíchejte s tonerem z tiskárny a ještě přidejte trochu organických látek z vlastních slin. Tuto směs smíchejte s pevným oxidem uhličitým (suchý led) nechte zmrznout.


Více např. na těchto stránkach

zpět - Astrofyzika