Diskuse s wikipedistou:BotCS

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Aktuálně[editovat zdroj]

preco web roboti a nie mySql boti?[editovat zdroj]

Zda sa mi, ze praca priamo nad mySQL by bola efektivnejsia (snad by aj menej zatazovala server), ale predsa len sa spytam... :) (je mi jasne, ze by bolo treba asi prava developera, ale snad by tie interwiki postupy mohli riesit rovno globalne...) Liso 19:18, 21. 8. 2004 (UTC)

Shrnu co mě teď napadá. Plusem práce přímo s MySQL by byla mnohem větší efektivita vzhledem k zátěži serveru. Nevýhod mě napadá mnohem více. Jeden člověk dělá mnoho chyb, bylo by nutné tedy vše logovat a zálohovat. Jak by se u desítek jazykových verzí Wikipedií určovalo, kdo je kompetentní osoba pro přístup k databázi (vzhlem k bezpečnosti, atd.). Obtížné by to bylo také vzhledem k tomu, že lidé ocházejí a noví přicházejí. Přesto tuším, že u velkých Wikipedií se to tak např. při náhradě textu dělá.
Jak je to s globálním interwiki odkazy nevím. Problém je, že se pravděpodobně asi nejlépe uržují ručně a pomocí robotů :-). Globální řešení je problematické např. mezi 'en' a 'de' jazyky (např. jeden článek v en jsou tři články v de a podobně). --Michal Jurosz 19:57, 21. 8. 2004 (UTC)

Wikipedia na DVD?[editovat zdroj]

Kdesi som cosi cital o botovi (sorry teraz sa mi to nechce hladat :) a o praci na dumpovani ceskej wiki... Nedala by sa pomocou bota cela wiki spracovat ako staticke html a napalit na DVD? Liso 19:18, 21. 8. 2004 (UTC)

Robot umí používat i sqldump. Nějaké odkazy pro převod do html ve statické formě najdete na meta:User:Michal_Jurosz. Na mé stránce najdete toolkit v Perlu, který umí převádět sqldump do xml statické formy. Vydávat Wikipedii na cd by jistě pomohlo propagací. --Michal Jurosz 19:57, 21. 8. 2004 (UTC)
OK. Dik. Nie kazdy ale ma dost prachov ci moznosti stiahnut si par GB dumpov :) Liso 10:11, 22. 8. 2004 (UTC)
Pokud nemáte zájem o historii editací, tak česká verze má kolem 1MB a anglická kolem 320MB. Pokud máte lepší (levnější) připojení než je modem, tak už to není tak velký problém (klidně pošlu na CD). --Michal Jurosz 10:36, 22. 8. 2004 (UTC)

Warnfile: Změnil vs. Odstranil[editovat zdroj]

Při použití warnfile robot vypíše robot Změnil: ar (např. u stránky Bilologie), přitom správně by bylo robot Odstranil: ar. Pokusím se o další bugreport. :-) --Michal Jurosz 14:18, 23. Črv 2004 (UTC)

Zodpovězeno a vyřešeno[editovat zdroj]

Řazení[editovat zdroj]

Podle čeho se jednotlivé interwiki odkazy řadí? Často potkávám řazení podle kódů jazyka, ale nebylo by lepší řazení podle textu, který uživatel skutečně uvidí (tj. podle jména jazyka)? Ručně to tak dělám, umí to robot? --Dan Zeman 12:56, 8. Črv 2004 (UTC)

Co je v abecedě dřív: العربية, עברית nebo Українська ? :-) Já mám zase občas cukání dát třeba angličtinu první... V podstatě je mi tohle asi jedno, ale řazení podle kódu je takové nejsystematičtější. Pokud by ty názvy jazyků byly česky, mělo by to smysl řadit podle toho, ale to by s tím zase měli potíže boti (a jinojazyční wikipedisté). Takže já jsem asi pro řazení dle kódu, předpokládám, že to je tak na všech ostatních verzích Wikipedie. --Mormegil 13:21, 8. Črv 2004 (UTC)
Jak kde. Někde je to podle kódu, jinde podle jména jazyka: eo: x es:. Jiné abecedy podle mého názoru nejsou problém: stačí je transkribovat do latinky. Ale přikláním se k řazení podle kódu. Předtím, než byly zrušeny české názvy jazyků, jsem to občas rovnal podle češtiny; byla to však zbytečná práce. -- Vít Zvánovec 13:42, 8. Črv 2004 (UTC)
Bot to tuším dělá podle kódu jazyka. Je ale možné nastavit, aby např. en, de, pl a sk byly na začátku a zbytek abecedně. Zdá se mi to ale zbytečné. Je to subjektiví a patřilo by to spíše na stránku preference. --Michal Jurosz 19:46, 8. Črv 2004 (UTC)

Kódování[editovat zdroj]

Koukám, že robot mění způsob zápisu odkazů opačně než ten v en verzi (ukázka). Pokusím se to nastavení najít. Škoda, že jsem si toho nevšimnul dřív. --Michal Jurosz 08:43, 5. Črv 2004 (UTC)

Pokud to chápu dobře, tak robot ví, že anglická Wikipedie má kódování latin1 (iso-8859-1), zatímco česká Wikipedie používá utf-8. Proto na anglické Wikipedii používá & #; refs a na české přímo znaky v utf-8. Nebylo by lepší, kvůli kompatibilitě, používat i na české Wikipedii pro mezijazykové odkazy místo utf-8 náhradu pomocí & #; refs? --Michal Jurosz 08:39, 6. Črv 2004 (UTC)

Již neaktuální[editovat zdroj]

Diakritika v resumé[editovat zdroj]

Dneska má robot nějaké potíže se zápisem háčkovaných znaků do políčka Shrnutí editace, respektive systém Wiki s jejich správným rozpoznáním. Pokud se nepodaří to vyřešit, asi by bylo nejlepší psat bez hacku. --Malýčtenář 11:24, 8. Črv 2004 (UTC)

Omlouvám se. Už jsem si nevěděl rady, tak jsem zkoušel metodu pokus-omyl. Myslím, že chyba není u mě. Poprosil jsem o radu v konferenci o vývoji tohoto robota. Zatím tedy bez hacku a carek. --Michal Jurosz 12:49, 8. Črv 2004 (UTC)
Vypadá to, že chyba byla odstraněna. Čeština v resumé je v pořádku. --Michal Jurosz 09:00, 19. Črv 2004 (UTC)

Skrýt roboty (flag bot)[editovat zdroj]

Může někdo tomuto uživateli (BotCS) nastavit práva bot? V posledních změnách, pak půjde použít funkce skrýt roboty. Myslím, že je k tomu potřeba práva meta:Stewards. Má je někdo z českých wikipedistů? --Michal Jurosz 10:07, 22. Črv 2004 (UTC)

Ne, nemá. Je nutno požádat na Metapedii. -- Vít Zvánovec 10:52, 22. Črv 2004 (UTC)
Dík. Požádal jsem a žádosti bylo vyhověno. --Michal Jurosz 14:08, 23. Črv 2004 (UTC)