Apple Juice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
opravy textu
opravy textu
Řádek 1: Řádek 1:
{{DISPLAYTITLE:Apple Juice ( hudební skupina)}}
[[Soubor:Apple juice 1.jpg|náhled|Apple Juice]]
[[Soubor:Apple juice 1.jpg|náhled|Apple Juice]]
'''Apple Juice''' je pražská punk-big-beat skupina, jejíž počátky sahají do roku 1999.<ref>{{Citace elektronického periodika
'''Apple Juice''' je pražská punk-big-beat skupina, jejíž počátky sahají do roku 1999.<ref>{{Citace elektronického periodika

Verze z 8. 9. 2020, 17:02

Apple Juice

Apple Juice je pražská punk-big-beat skupina, jejíž počátky sahají do roku 1999.[1]

Historie

Kapelu založili v roce 1999 dva ze členů kapely Plexis, kytarista Dušan Lébl a bubeník Martin Švec. K sobě přibrali basáka Štěpána Svobodu a v tomto složení odehráli 3 koncerty. Po té se na delší dobu odmlčeli, ale tlak kamarádů sílil natolik, že z jara roku 2002 se scházejí ve zkušebně a po čase natáčí u Pavla " Kuře" Hejče své Promo Demo. Z důvodu pracovního vytížení odchází basák Štěpán Svoboda a na jeho místo přichází Pepa Říha. V této sestavě natáčí v listopadu 2002 ve studiu Hacienda svou první desku No. 1. Deska je kladně přijata a Apple Juice se stávají stálicemi českých festivalů. Jejich domovská kapela Plexis v letech 2002- 2004 zažívá koncertní pauzu, mají tedy dostatek času věnovat se svému projektu.

V roce 2004 se jejich řady rozšiřují o druhé kytaristu Jiřího Štarhu ( ex Navigators) , připravují nový materiál, aby ho v září 2004, opět ve studiu Miloše " Dodo" Doležela- Hacienda, natočili. Deska dostává název Tenhlesong.

V roce 2005 odchází bubeník Martin Švec z důvodu svého vytížení v té době již hrajících Plexis a koncertování se svojí další kapelou Egotrip .Na jeho místo místo přichází Dušan "Čochtan" Bobák ze Slovenska.

Další změny na sebe nenechají dlouho čekat. Odchází basák Pepa Říha a jeho místo zaujímá litvínovský rodák Eda Fröhlich. Ze zdravotních důvodů končí i Jirka Štarha a kapela se rozhodne pokračovat pouze ve třech. Kapela začíná připravovat materiál na novou desku.

V červenci 2008 vychází nová deska s názvem Tuzex Punk, tentokrát nahraná ve studiu 3bees. Kapela se začíná označovat jako TUZEX PUNK FROM PRAG.

Po delším čase nastává pro kapelu problém. Kapelu z rodinných důvodů a návratu na Slovensko opouští bubeník Dušan Bobák a kapela má problém najít kvalitního a spolehlivého bubeníka. Po čase se na ně usměje štěstí a do kapely přichází bubeník Jeník Turek ( Burning Steps). Ani tato sestava ovšem nevydrží delší dobu, z důvodu velmi četných koncertů Jeníkovi domovské kapely Burning Steps. Opět nastává problém s hledáním bubeníka. Nakonec je do kapely přijat Jan Fröhlich ( doprovodná kapela skupiny Lunetic), bratr basáka Edy. V této sestavě pokračují až do jara roku 2019, kdy se Dušan Lébl rozhodne pro radikální změnu sestavy. Eda Fröhlich přechází natrvalo na post basáka do kapely Plexis za zraněného Petra Hoška, Honza se dál věnuje Luneticu.

Nová sestava se poprvé představuje v květnu 2019 na festivalu pořádaném každoročně kapelou Tři Sestry v Areálu Ledárny v pražském Braníku.[2]

Sestava

Současná

  • Dušan Lébl – kytara, zpěv (dále Plexis)
  • Patrik „Paťák“ Kulhan – kytara, vokály (ex Luca Brasi, Status Praesents)
  • Jindřich „Gigina“ Číp – basa, vokály (ex Luca Brasi, Status Praesents)
  • Mára Macháček – bicí (ex Luca Brasi, nyní ještě Kurtizány z 25. avenue)

Bývalí členové

  • Eda Fröhlich – basa (ex Nofeeling, ex Zina & Stereophonic punx, nyní Plexis)
  • Jan Fröhlich – bicí (doprovodná kapela skupiny Lunetic)
  • Jeník Turek – bicí ( Burning Steps)
  • Dušan Bobák – bicí
  • Pepa Říha – basa
  • Jiří Štarha – kytara (ex Navigators, Kashmir 9:41)
  • Martin Švec – bicí (ex Egotrip, Slaves of Stadium Rock, nyní Plexis)
  • Štěpán Svoboda – basa

Galerie

Reference

  1. Apple Juice. Bandzone.cz [online]. [cit. 2020-09-08]. Dostupné online. 
  2. Program festivalu – Tři sestry 35 let open-air, A-park ledárny Braník 2020. www.trisestryopenair.cz [online]. [cit. 2020-09-08]. Dostupné online.