Autoritní kontrola: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
portál, odk na rozcest dokument a odkaz ponech
m typografické úpravy
Řádek 1: Řádek 1:
Pojem '''autorita''' v [[knihovnictví|knihovnické]] terminologii označuje ověřený a unifikovaný selekční údaj (heslo), který popisuje [[dokument]]y a slouží k jejich vyhledávání v knihovních katalozích.
Pojem '''autorita''' v [[knihovnictví|knihovnické]] terminologii označuje ověřený a unifikovaný selekční údaj (heslo), který popisuje [[dokument]]y a slouží k jejich vyhledávání v knihovních katalozích.


== Dělení ==
== Dělení ==
Autority se dělí na jmenné (jména osob, rodin a rodů, názvy akcí a korporací apod.) a věcné (věcná témata, geografické termíny, formy a žánry, chronologické termíny apod.). Autority, resp. ''autoritní záznamy'' jsou soustředěny v databázích, tzv. ''souborech autorit'', většinou jako součást knihovního katalogu. Hlavním a nejdůležitějším prvkem autoritního záznamu je ''záhlaví'', tj. ta podoba slovního vyjádření pro daný pojem, která byla zvolena jako preferovaná. Autoritní záznamy dále mohou obsahovat ''[[odkaz]]y'' na jiné formy záhlaví (např. pseudonymy osob, synonyma apod.) a poznámky (např. stručné biografické údaje o osobě apod.).
Autority se dělí na jmenné (jména osob, rodin a rodů, názvy akcí a korporací apod.) a věcné (věcná témata, geografické termíny, formy a žánry, chronologické termíny apod.). Autority, resp. ''autoritní záznamy'' jsou soustředěny v databázích, tzv. ''souborech autorit'', většinou jako součást knihovního katalogu. Hlavním a nejdůležitějším prvkem autoritního záznamu je ''záhlaví'', tj. ta podoba slovního vyjádření pro daný pojem, která byla zvolena jako preferovaná. Autoritní záznamy dále mohou obsahovat ''[[odkaz]]y'' na jiné formy záhlaví (např. pseudonymy osob, synonyma apod.) a poznámky (např. stručné biografické údaje o osobě apod.).


== Externí odkazy==
== Externí odkazy==
Řádek 8: Řádek 8:
* [http://autority.nkp.cz/ Portál Národní autority ČR]
* [http://autority.nkp.cz/ Portál Národní autority ČR]
* [http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=aut10 Databáze národních autorit Národní knihovny České republiky]
* [http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=aut10 Databáze národních autorit Národní knihovny České republiky]
* [http://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&ccl_term=sys=000001371&local_base=KTD Soubor autorit] – heslo v České terminologické databázi knihovnictví a informační vědy
* [http://aleph.nkp.cz/F/?func=find-c&ccl_term=sys=000001371&local_base=KTD Soubor autorit] – heslo v České terminologické databázi knihovnictví a informační vědy


{{Portály|Informační věda a knihovnictví}}
{{Portály|Informační věda a knihovnictví|Informační věda a knihovnictví}}
[[Kategorie:Metadata]]
[[Kategorie:Metadata]]
[[Kategorie:Identifikační popis]]
[[Kategorie:Identifikační popis]]

Verze z 4. 8. 2015, 20:15

Pojem autoritaknihovnické terminologii označuje ověřený a unifikovaný selekční údaj (heslo), který popisuje dokumenty a slouží k jejich vyhledávání v knihovních katalozích.

Dělení

Autority se dělí na jmenné (jména osob, rodin a rodů, názvy akcí a korporací apod.) a věcné (věcná témata, geografické termíny, formy a žánry, chronologické termíny apod.). Autority, resp. autoritní záznamy jsou soustředěny v databázích, tzv. souborech autorit, většinou jako součást knihovního katalogu. Hlavním a nejdůležitějším prvkem autoritního záznamu je záhlaví, tj. ta podoba slovního vyjádření pro daný pojem, která byla zvolena jako preferovaná. Autoritní záznamy dále mohou obsahovat odkazy na jiné formy záhlaví (např. pseudonymy osob, synonyma apod.) a poznámky (např. stručné biografické údaje o osobě apod.).

Externí odkazy