Freestyle Motocross: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 7: Řádek 7:


== Zakladatel FMX v České republice ==
== Zakladatel FMX v České republice ==
'''[[Petr Kuchař]] ''' - již 41ti letý závodník, kaskadér, freestyle závodník přivedl roku 2000 freestyle motocross i do České republiky. Jeho největší úspěchy jsou více násobný mistr České republiky v motocrossu, superkrosu a ve freestyle motocrossu.
'''[[Petr Kuchař]] ''' - již 41letý závodník, kaskadér, freestyle závodník přivedl roku 2000 freestyle motocross i do České republiky. Jeho největší úspěchy jsou více násobný mistr České republiky v motocrossu, superkrosu a ve freestyle motocrossu.


== Zakladatel FMX ve světě ==
== Zakladatel FMX ve světě ==

Verze z 19. 12. 2012, 17:22

Freestyle Motocross (též FMX) je druh motocyklového sportu, kde závodníci skáčou na skocích kaskadérské kousky s motorkami. Jedná se o velmi nebezpečný sport. Bohužel se to neobejde i bez zranění, někdy jsou velmi ošklivá. Závody se v České republice jezdí většinou v uzavřených halách, kde jsou uměle vytvořeny skoky. Motorky jsou speciálně upraveny, aby se dali ve vzduchu dobře uchytit.

Závody

V česku mezi nejznámější soutěže patří:

  • FMX Gladiator Games - je to freestyle motocrossová show, která spojuje vizuální zážitek a zábavu s jedním z nejextrémnějších sportů na světě. Loni slavila show 11. výročí. Show se odehrává každoročně v O2 Aréně v Praze. Každoročně do Prahy přijíždí světové hvězdy freestyle motocrossu.
  • Night of the jumps - je nejstarším a nejúspěšnějším sériovým závodem FMX v Evropě. Jedná se o mistrovství světa ve freestyle motocrossu. V posledních letech navštívilo tyto závody více než milion diváků. Závodů se účastní celosvětová špička, jezdci z Itálie, Norska, Francie, Švédska, Ameriky a Česka. Závody vždy zpestří contesty o nejlepší whig a skok do výšky.

Zakladatel FMX v České republice

Petr Kuchař - již 41letý závodník, kaskadér, freestyle závodník přivedl roku 2000 freestyle motocross i do České republiky. Jeho největší úspěchy jsou více násobný mistr České republiky v motocrossu, superkrosu a ve freestyle motocrossu.

Zakladatel FMX ve světě

Travis Pastrana - tzv. král freestyle motocrossu. Položil základy freestyle motocrossu a vymyslel většinou skoků. S freestyle motocrossem začal již jako čtrnáctiletý kluk. Jako první na světě dokázal skočit dvojité salto vzad (double backflip). Jeho největší úspěchy jsou více násobný vítěz X-Games, supercrossu, motocrossu.

Nejúspěšnější jezdci České republiky

Jezdec Národnost Věk Jak dlouho dělá FMX Největší úspěchy
Libor Podmol CZE 28 10 Mistr světa ve FMX
Petr Pilát CZE 21 9 Ve své době nejmladší, kdo skočil Backflip
Petr Kuchař CZE 41 12 Několika násobný mistr České republiky ve Freestyle motocrossu
Martin Koreň CZE 29 9 5. místo World Cup Monster Jumps Německo

Odkazy

http://www.nightofthejumps.com/

http://www.fmxgladiatorgames.com/