Matice (spojovací součástka): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m 3 kat
m doplněk
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:M4 Inbusschraube focusstacked.jpg|thumb|right|Matice a [[šroub]]]]
[[File:M4 Inbusschraube focusstacked.jpg|thumb|right|Matice a [[šroub]]]]


'''Matka''' (také '''matice''', '''šroubová matice''' nebo '''matička''') je doplněk [[šroub]]u, který obsahuje vnitřní [[závit]], do kterého se šroub šroubuje. Obvykle bývá vyrobena z [[kov]]u, nejčastěji z [[ocel]]i, zpravidla mívá také tvar pravidelného šestihranu.
'''Matka''' (také '''matice''', '''šroubová matice''' nebo '''matička''') je doplněk [[šroub]]u, který obsahuje vnitřní [[závit]], do kterého se šroub šroubuje. Obvykle bývá vyrobena z [[kov]]u, nejčastěji z [[ocel]]i, zpravidla mívá také tvar pravidelného šestihranu. Existují ale i speciální matky čtyřhrané. Specielním typem matice je '''křídlová matka''', která je uzpůsobena pro ruční utahování pomocí animální lidské síly t.j. bez použití speciálního nástraje (nařadí).


{{Pahýl - technologie}}
{{Pahýl - technologie}}

Verze z 17. 8. 2011, 11:23

Matice a šroub

Matka (také matice, šroubová matice nebo matička) je doplněk šroubu, který obsahuje vnitřní závit, do kterého se šroub šroubuje. Obvykle bývá vyrobena z kovu, nejčastěji z oceli, zpravidla mívá také tvar pravidelného šestihranu. Existují ale i speciální matky čtyřhrané. Specielním typem matice je křídlová matka, která je uzpůsobena pro ruční utahování pomocí animální lidské síly t.j. bez použití speciálního nástraje (nařadí).

Šablona:Pahýl - technologie