Basso continuo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Celistka (diskuse | příspěvky)
Základní informace - basso continuo
 
interwiki
Řádek 1: Řádek 1:
Basso continuo - neboli ''generální bas''. Užívalo se jej převážně v hudbě období baroka. Nástrojem basso continua bylo většinou violoncello s cembalem, tyto dva nástroje tvořily protiváhu melodii sólového hlasu, kterým byly většinou nástroje dechové dřevěné, smyčcové či lidský hlas. Basso continua se užívalo zejména v instrumetálních sonátách a vokálních áriích.
'''Basso continuo''' - neboli ''generální bas''. Užívalo se jej převážně v hudbě období baroka. Nástrojem basso continua bylo většinou violoncello s cembalem, tyto dva nástroje tvořily protiváhu melodii sólového hlasu, kterým byly většinou nástroje dechové dřevěné, smyčcové či lidský hlas. Basso continua se užívalo zejména v instrumetálních sonátách a vokálních áriích.
Notace b.c. se později uváděla pouze čísly (tzv.'' číslovaný bas''), kdy cellista hraje přesně zápis, kdežto cembalista musí vedle zapsané melodie hrát akordy, které jsou zapsané pouze čísly.
Notace b.c. se později uváděla pouze čísly (tzv.'' číslovaný bas''), kdy cellista hraje přesně zápis, kdežto cembalista musí vedle zapsané melodie hrát akordy, které jsou zapsané pouze čísly.
{{hudební pahýl }}
[[ca:Baix continu]]
[[de:Generalbass]]
[[es:Bajo continuo]]
[[eo:Figurita baso]]
[[fr:Basse continue]]
[[he:באסו קונטינואו]]
[[it:Basso continuo]]
[[nl:Basso continuo]]
[[pl:Basso continuo]]
[[sv:Basso continuo]]
[[fi:Basso continuo]]

Verze z 5. 7. 2006, 15:40

Basso continuo - neboli generální bas. Užívalo se jej převážně v hudbě období baroka. Nástrojem basso continua bylo většinou violoncello s cembalem, tyto dva nástroje tvořily protiváhu melodii sólového hlasu, kterým byly většinou nástroje dechové dřevěné, smyčcové či lidský hlas. Basso continua se užívalo zejména v instrumetálních sonátách a vokálních áriích. Notace b.c. se později uváděla pouze čísly (tzv. číslovaný bas), kdy cellista hraje přesně zápis, kdežto cembalista musí vedle zapsané melodie hrát akordy, které jsou zapsané pouze čísly. Šablona:Hudební pahýl