Frey: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
YurikBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: it:Freyr, lv:Freirs, ro:Freyr
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
'''Frey''' nebo '''Freyr''' je božstvo ze staré [[Severská mytologie|severské mytologie]], syn [[Njörd]]a, patron plodnosti a míru, vládce bílých [[Álfů]] (někdy nesprávně nazývaní [[elfové]]). Říká se že je nejušlechtilejší ze statečných bohů a po [[Baldr]]ovi nejkrásnější, kromě plodnosti střeží letní slunce. Mezi jeho atributy patří zlatý kanec Gallinbursti, loď Skínbladni a měl kouzelný meč schopný sám bojovat, o nějž ale přišel, což později ([[ragnarök]]) způsobí jeho smrt.
'''Frey''' nebo '''Freyr''' je božstvo ze staré [[Severská mytologie|severské mytologie]], syn [[Njörd]]a, patron plodnosti a míru, vládce bílých [[Álfové|Álfů]] (někdy nesprávně nazývaní [[elfové]]). Říká se že je nejušlechtilejší ze statečných bohů a po [[Baldr]]ovi nejkrásnější, kromě plodnosti střeží letní slunce. Mezi jeho atributy patří zlatý kanec Gallinbursti, loď Skínbladni a měl kouzelný meč schopný sám bojovat, o nějž ale přišel, což později (při [[ragnarök]]u) způsobí jeho smrt.


[[Kategorie:Severská mytologie]]
[[Kategorie:Severská mytologie]]

Verze z 24. 4. 2006, 16:41

Frey nebo Freyr je božstvo ze staré severské mytologie, syn Njörda, patron plodnosti a míru, vládce bílých Álfů (někdy nesprávně nazývaní elfové). Říká se že je nejušlechtilejší ze statečných bohů a po Baldrovi nejkrásnější, kromě plodnosti střeží letní slunce. Mezi jeho atributy patří zlatý kanec Gallinbursti, loď Skínbladni a měl kouzelný meč schopný sám bojovat, o nějž ale přišel, což později (při ragnaröku) způsobí jeho smrt.