Monoskop: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m revert vandalismu
YurikBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: sk:Monoskop
Řádek 38: Řádek 38:
[[nl:Testbeeld]]
[[nl:Testbeeld]]
[[ru:Телевизионная испытательная таблица]]
[[ru:Телевизионная испытательная таблица]]
[[sk:Monoskop]]

Verze z 8. 4. 2006, 21:37

Soubor:Monoskop1.jpg
Monoskop Československé televize z roku 1953
Soubor:Monoskop2.jpg
Monoskop Československé televize někdy po roku 1960
Soubor:Monoskop barva.png
Moderní barevný monoskop

Monoskop je televizní kontrolní obrazec, který slouží k nastavení televizní kamery, TV monitoru a televizního přijímače. Pomocí monoskopu se kontroluje rozlišovací schopnost, jas, kontrast, geometrické zkreslení, přesnost synchronizace atd.

Staré televizory osazené elektronkami bez elektroniky, která zajišťuje vyrovnávání geometrie obrazu, bylo nutno po zapnutí seřídit a toto seřízení několikrát zopakovat v průběhu sledování programu.

Jako generátor monoskopu se dříve užívala speciální elektronka, která měla monoskop vyleptán ve své masce, přes kterou se monoskop snímal elektronovým paprskem. Později se obrázek monoskopu snímal normální televizní kamerou. Ještě později byl vyroben elektronický generátor monoskopu a celý obrazec byl již generován elektronicky.

V Československu začala televize pravidelně vysílat v roce 1953. Z této doby je první monoskop s nápisem "ČS. TELEVISE". Později byl tento nápis nahrazen nápisem "ČESKOSLOVENSKO" a obrazec byl mírně změněn.

Dnes již televize monoskop nevysílají – televize vysílá nepřetržitě 24 hodin a nové televizní přijímače nepotřebují složité nastavování. Opravny TV a opraváři mají dnes svůj vlastní elektronický generátor monoskopu.

ČB

Černobílý monoskop obsahuje škálu od bílé k černé tedy např. 0 % černé, 25 % černé, 50 % černé, 75 % černé a 100 % černé. Dále jsou zde geometrické obrazce (kružnice, čtvercová síť), sbíhající se úsečky pro kontrolu vertikálního a horizontálního rozlišení. Zvukový doprovod pro monoskop obsahoval tón o kmitočtu 1 kHz nebo běžné rozhlasové vysílání např. u Československé televize to byl program Hvězda.

Barva

Moderní barevný monoskop navíc obsahuje všechny základní barevné složky RGB (Red - červená, Green - Zelená a Blue - modrá), a doplňkové barvy CMY (Cyan - zelenomodrá, Magenta - fialová, Yellow - žlutá). Barevný monoskop také obsahuje barevné přechody a dále obsahuje tzv. "pleťovou" barvu pro správné nastavení barevné sytosti.

Podívejte se také na

Externí odkazy