Svatá Sabina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m umístění baziliky
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 45: Řádek 45:
[[Kategorie:Řím]]
[[Kategorie:Řím]]


[[de:Sabina (Heilige)]]
[[en:Saint Sabina]]
[[en:Saint Sabina]]
[[it:Santa Sabina]]
[[pl:Święta Sabina]]
[[pl:Święta Sabina]]
[[pt:Santa Sabina]]
[[sv:Sabina (helgon)]]
[[sv:Sabina (helgon)]]

Verze z 20. 12. 2008, 19:02

Šablona:Infobox světec Svatá Sabina (* asi na konci 1. století v Římě, † okolo 126 tamtéž) je křesťanská mučednice z dob starověkého Říma. Její svátek je slaven 29. srpna. Je patronkou Říma, žen v domácnosti a dětí.

Život

Sabina byla vznešenou a zámožnou ženou, dcerou Heroda Metallaria a vdovou po Valentinovi. Informace o ní máme, stejně jako o většině mučedníků z dob prvotní církve, jen velmi kusé a ne příliš spolehlivé.

Podle legendy a z ní vycházejících Akt mučednictví, jejichž historiografická cena je ovšem velmi pochybná, též oplývala neobyčejnou krásou a ke křesťanství konvertovala pod vlivem své křesťanské otrokyně Serafie. Společně se staly pravidelnými návštěvnicemi bohoslužeb.

Serafie byla odhalena jako křesťanka a umrskána k smrti někdy okolo roku 126, tentýž rok ji následovala i Sabina, která byla ovšem římskou občankou a jako taková byla z rozhodnutí soudce Elpidia pro nenávist k bohům „pouze“ sťata mečem.

Úcta

Ostatky sv. Sabiny byly okolo roku 430 pohřbeny v Basilica di Santa Sabina v Římě, která byla speciálně pro ně vybudována na místě jejího domu na Aventinu. O popeleční středě zde papež tradičně slouží Mši, žehná popel a uděluje popelec.[1][2]

Umělci je zobrazována jako mladá žena, jejími atributy jsou palma, kniha a koruna.

Odkazy

Související články

Externí odkazy

Reference